Vil granske lasteskipene

Maskinist Jahn Schmedling har jobbet på flere lasteskip som er bygd etter samme lest som forliste «Kongstind». Han oppdaget en farlig svakhet med ballastventilen om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Norsk Sjømannsforbund og Norges største sjøforsikringsmekler Willis i Stavanger vil ha en grundig gjennomgang av lasteskipene som ble bygd på Elbewerften Boizenburg i den tidligere østtyske byen Rosslau. 30 skip ble kontrahert av skipsreder Lars Rej Johansen fra 1969 til 1973. 16 av dem har forlist.

- Alvorlig feil

- Generelt vil jeg si at dette var fantastisk gode båter å seile med, men jeg fant en alvorlig feil på lasteskipet «From». Jeg var om bord på den i tre år på begynnelsen av 1970-tallet. Det var en singeldekker, og det er mulig flere skip av denne typen kan ha hatt samme problem med ballastventilen. Hvis vi ikke lukket den helt korrekt, var båten full av vann på et øyeblikk, forteller maskinist Jahn Schmedling til Dagbladet.

Han bidro selv til at ballastventilen ble bygd om på «From», som den gangen gikk for skipsreder Lars Rej Johansen. Nå er båten solgt til utlandet.

- Jeg vet ikke, men vi kan ikke se helt bort ifra muligheten for at flere av båtene kan ha gått ned på grunn av problemer med ballastventilene. For øvrig tror jeg flere forlis må skyldes menneskelige feil. Etter at vi fikk ordnet med ventilen på «From», hadde vi aldri noe mer problemer med den båten, sier Jahn Schmedling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer