SE NÅ: Eirik Jensen dømmes til 21 års fengsel. Følt utviklingen live på Dagbladet TV! Vis mer

Eirik Jensen dømt:

Vil granske Oslo-politiet

Leder for justiskomiteen, Lene Vågslid, omtaler dommen mot tidligere polititopp Eirik Jensen for «dypt alvorlig».

Publisert

- Jensen har misbrukt tilliten han er gitt av samfunnet, og det er svært bekymringsfullt at dette kunne skje. Tilliten til politiet er stort sett høy i Norge, og slik skal det fortsette å være, sier leder for justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap), til Dagbladet.

Hun kaller dommen mot Eirik Jensen «dypt alvorlig» og mener det nå må iverksettes en ekstern gransking av Oslo-politiet.

Det er hun ikke alene om.

- Handler om politiets tillit

- Jeg mener det må igangsettes en ekstern gransking av Oslo politidistrikt med utgangspunkt i denne dommen, og det som for øvrig har kommet fram i rettssaken. Det er viktig for å få alt som har skjedd i denne saken på bordet, men også for at det ikke skal kunne skje igjen, sier Vågslid til Dagbladet.

Hun sier hun er glad for at Oslo politidistrikt på eget initiativ har tatt grep for å skjerpe rutiner, sine etterforskningsmetoder og den interne kulturen.

- Men alle vil uansett være tjent med en ekstern gjennomgang av denne saken, som ikke bare angår Oslo politidistrikt, men i bunn og grunn om tilliten til politiet og deres samfunnsoppdrag.

PÅGREPET: Eirik Jensen er ført inn på bakrommet, hvor han ble pågrepet av Spesialenheten. Foto: Trym Mogen Vis mer

Også leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, mener at politiet bør granskes i lys av det som er kommet fram i Jensen-saken.

Det uttalte han til NRK i går, og la da til at dette burde gjennomføres uavhengig av lagmannsrettens dom fredag.

- Det har vært en stor sak med mye publisitet, det har vært referert veldig mye til det som har skjedd i rettssalen, og jeg tror publikum sitter igjen med mange spørsmål uansett utfall.

- Tvingende nødvendig

Også Frp's justispolitiske talsperson, Per-Willy Amundsen, krever en ekstern og uavhengig granskning av Oslo-politiet etter dagens dom mot Jensen.

- Jeg mener det er ulike sider ved denne saken som gjør det nødvendig å se nærmere på politiets arbeid. Forhold som har kommet frem i denne saken, krever en grundig granskning av politiet, sier Amundsen i en pressemelding.

- TVINGENDE NØDVENDIG: Frp's justispolitiske talsperson og tidligere justisminister, Per-Willy Amundsen, mener det er helt nødvendig med en granskning av Oslo-politiet. Foto: NTB Scanpix
- TVINGENDE NØDVENDIG: Frp's justispolitiske talsperson og tidligere justisminister, Per-Willy Amundsen, mener det er helt nødvendig med en granskning av Oslo-politiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Som justisminister ønsket jeg en granskning allerede i 2017. Nå er det tvingende nødvendig, og jeg forventer at en granskning blir iverksatt snarest.

Amundsen peker på at en slik granskning ikke bare må handle om rutiner og retningslinjer, men også om kultur og ledelse innen politiet. Han mener at dersom en slik granskning ikke iverksettes, vil dette være svært skadelig for tilliten både til politiet og til rettsstaten.

- Vi må bevare tilliten til politiet og rettsstaten. Da er vi avhengige av full åpenhet og en gjennomgående granskning av hvordan politiet jobber. Politiet må være villige til å lære, være klare på hvor grensene går, og jobbe aktivt med forebygging av korrupsjon, fortsetter Amundsen.

DØMT: Eirik Jensen ble 19. juni dømt til 21 års fengsel. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Korrupsjon forgifter samfunnet, og er i særdeleshet ødeleggende for rettsstaten vår. Derfor må vi alltid jobbe mot og forhindre fremvekst av korrupsjon. Det forutsetter en grundig granskning av denne saken, avslutter Amundsen.

Overrasket over dommen

Privatetterforsker og tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen sier til Dagbladet at han ble overrasket da Eirik Jensen fredag ble dømt for å ha medvirket til at Gjermund Cappelen har innført 13,9 tonn hasj i perioden 2001 til 2013.

OVERRASKET: Tidligere polititopp og leder for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen. Foto: Henning Lillegrd / Dagbladet.
OVERRASKET: Tidligere polititopp og leder for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen. Foto: Henning Lillegrd / Dagbladet. Vis mer

- Jeg synes dette er en forferdelig historie. Jeg har ikke fulgt saken i retten eller lest dommen, men den har nå fått en grundig gjennomgang i rettssystemet. Jeg må respektere domstolen og dommen, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Også han mener man må granske hvordan dette kan ha skjedd innad i politiet.

- Hvordan dette kunne skje bør granskes, og det må selvfølgelig også hans nærmeste kolleger svare på, og ikke minst de som har sittet i retten, sier Abrahamsen.

Han omtaler det som komisk at en politimann har kunnet holde på med dette i alle år.

- Derfor mener jeg det eneste som er riktig her å granske saken.

DØMT: Eirik Jensen ble funnet skyldig i både grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Reporter/video: Marie Røssland. Kommentator: Martine Aurdal Vis mer

Abrahamsen reagerer også på at Gjermund Cappelen ble dømt til 13 års fengsel.

- Det forunderlige er at han i tingretten ikke hadde noen troverdighet, mens han i denne omgang har høy troverdighet, sier Abrahamsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer