Vil granske politiet etter konedrapet

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff har bedt SEFO granske om politiet har gjort sine plikter i forhold til kvinnen som ble skutt utenfor politihuset i Kristiansund fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Staff forsvarer ektemannen som har erkjent å ha skutt sin kone, 25 år gamle Anooshe Gholam Sediq. Den afghanske mannen ble i Romsdal forhørsrett mandag varetektsfengslet for åtte uker med brev- og besøksforbud i fire uker.

Kvinnen som ble skutt hadde flere ganger anmeldt sin mann for vold og trusler, og hadde trygghetsalarm. Mannen hadde også forbud mot å besøke henne. Staff mener at dette ikke er nok. Han mener at politiet kan ha unnlatt å gi presise regler for hvordan hun skulle opptre når hun visste at hun skulle møte mannen.

Da de to møttes i en barnefordelingssak fredag ble kvinnen skutt, og ektemannen har i politiavhør erkjent at det var han som skjøt. Ifølge politiet selv visste de ingenting om at de to ektefellene skulle møtes.

Overlegg

Før fengslingsmøtet mandag endret påtalemyndigheten siktelsen mot den afghanske mannen fra forsettlig til overlagt drap. Trolig har denne skjerpingen av siktelsen sammenheng med opplysninger politiet har fått om våpenet mannen skaffet seg, en grovkalibret revolver. Politiinspektør Frederik Meringen vil overfor NTB ikke si noe om hvor siktede kan ha skaffet seg dette våpenet.

I retten la påtalemyndigheten ned påstand om varetektsfengsel i åtte uker med brev- og besøksforbud. Forsvareren, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff mente fire uker med brev- og besøksforbud i halve tiden måtte være tilstrekkelig.

Aktoratet begjærte også lukkede dører, noe tingrettsdommer Oddne Hansen tiltrådte. Dette førte til at 11 klassekamerater av den avdøde kvinnen og i tillegg flere venninner av henne fra Fræna og Eide måtte forlate retten. De hadde møtt opp for å orientere seg om det som var skjedd, og for å legge ned blomster utenfor politihuset.

Innsyn

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff var lite fornøyd med at politiet ikke ville gi hans klient innsyn i alle sakens dokumenter. Fengslingsspørsmålet ble derfor avgjort på grunnlag av at drapet var begått forsettlig.

Siktede sa at han ikke var i stand til å forklare seg.

- Han er angrende og dypt ulykkelig over det som er skjedd, sa Staff. Forsvareren er også bekymret for siktedes psykiske helse.

Staff mener at det har vært en grov forhåndsdømming i denne saken. Han avviser påstander om æresdrap og hevndrap, og sier at subjektive forhold ikke er tillagt vekt.

- Ingen vet hva som rørte seg inne i hodet hans da skuddene falt, sa Staff, som mener at det er sjelden å oppleve at så mange «eksperter» begår en forhåndsdom som i denne saken.

(NTB)

DREPT: Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, som forsvarer mannen som skjøt sin kone utenfor Tinghuset i Kristiansund, vil be SEFO granske politiet.