Vil granske politijukset

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil vite hva som skjedde da politiet forfalsket bevis mot en nynazist etter drapet på Benjamin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beordret til å skrive falske rapporter

Riksadvokat Tor-Aksel Busch krever at enten SEFO eller Statsadvokaten må granske politiskandalen i Oslo.

- Dette er aldeles oppsiktsvekkende, sier Busch.

I går avslørte Dagbladet at to betjenter fra kriminalvakta ved Oslo politidistrikt under påtrykk og ønske fra overvåkingspolitiet, og med viten og vilje, hadde skrevet uriktige politirapporter.

En politiførstebetjent fra overvåkingspolitiet fikk 8. februar overlevert et AG3-gevær, ammunisjon og sprengstoff av en politiinformant.

19 dager seinere - 27. februar 2001 - foretok en politiførstebetjent fra overvåkingspolitiet og de to betjentene en ransakelse i leiligheten hvor våpenet tidligere hadde vært gjemt.

Til tross for at de verken fant gevær, ammunisjon eller sprengstoff skrev de i sine rapporter at dette var funnet under ransakelsen.

Innrømmet

I retten innrømmet politibetjentene at de etter ransakelsen hadde fått overlevert AG3-geværet, ammunisjonen og sprengstoffet på politihuset av førstebetjenten i overvåkingspolitiet.

En 21-årig høyreekstremist er seinere dømt til 120 dagers fengsel for å ha oppbevart geværet, ammunisjonen og sprengstoffet.

Mandag vil riksadvokat Tor-Aksel Busch aksjonere.

- Vi vil orientere oss om hva som har skjedd. Opplysningene i Dagbladet er aldeles oppsiktsvekkende, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Gransking

Riksadvokaten fastslår at forholdet skal bli vurdert av andre enn politiet.

- Denne saken vil enten bli gransket av Statsadvokaten eller SEFO. La det være klart: Noen utenfor politiet skal se på dette, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

- Først vil vi bli muntlig orientert av ledelsen ved Oslo politidistrikt. Jeg har merket meg at visepolitimester Roger Andresen til Dagbladet i går kommenterte saken, sier Tor-Aksel Busch.

Riksadvokaten vil ikke kommentere faktaene i saken før han har fått en orientering av politiet.

- Det er to muligheter, enten skal SEFO eller Statsadvokaten granske disse oppsiktsvekkende opplysningene, sier Tor-Aksel Busch.

Dagbladet får bekreftet at det i lengre tid har vært kjent på politihuset at betjentene med viten og vilje, og på oppdrag fra overvåkingspolitiet, skrev uriktige politirapporter etter ransakelsen.

- Etter ordre

Da betjentene forklarte seg i Oslo ting-rett om forholdet, bekreftet de hver for seg at flere ledere ved Oslo politidistrikt var informert om at de skulle skrive uriktige politirapporter etter ønske og påtrykk fra overvåkingspolitiet.

I retten ble det bekreftet at en vaktleder ved kriminalvakta og en avdelingsleder ved voldsseksjonen var informert om ransakelsen, og at de skulle skrive uriktige politirapporter.