Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil granske politirasisme

Justisminister Hanne Harlem vil granske påstandene om rasisme blant norske politifolk. - Politifolks atferd kan oppfattes som diskriminerende og respektløs, selv om den ikke er ment slik, mener hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For kort tid siden møtte Harlem representanter for Ungdom mot Vold. Ifølge ungdommene opplever de stadig diskriminerende holdninger og atferd blant politifolk. Etter møtet lovte justisministeren å ta dette opp. I morge offentliggjør Utlendingsdirektoratet som viser omfattende diskriminering i offentlig forvaltning og arbeidslivet, og nå vil statsråden ta tak i problemet, skriver Aftenposten. En arbeidsgruppe skal foreslå en informasjonsstrategi og forebyggende tiltak blant politifolk. Målet er å hindre etnisk diskriminering fra lensmenn og politi.

Forskjellige signaler

Justisministeren mener det er vanskelig å si hvor stort problemet med rasistiske holdninger er.

- Vi får motstridende signaler. Ungdom mot Vold og senter mot etnisk diskriminering sier én ting, mens for eksempel kriminologen Liv Finstad i sin bok «Politiblikket» ikke ser samme foruroligende trekk. Men det er opplagt at det blant de mange tusen politifolk i dette land finnes folk med holdninger vi ikke liker, sier Harlem til Aftenposten.

Harlem vil selv ta opp problemet i møte med berørte instanser.

- Politifolks atferd kan oppfattes som diskriminerende og respektløs, selv om det ikke er ment slik. For å unngå slike misforståelser må politiet være ekstremt bevisst, sier hun til avisa.