Vil granske senatorer etter angrepet på Kongressen

Sju demokratiske senatorer krever gransking av republikanerne Josh Hawley og Ted Cruz for deres roller under angrepet på Kongressen.

I SKUDDLINJEN: Demokratene er ute etter senatorene Josh Hawley og Ted Cruz, som begge stemte for innsigelser mot valgresultatet timer etter at kongressbygningen måtte evakueres da den ble stormet av sinte Trump-tilhengere. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
I SKUDDLINJEN: Demokratene er ute etter senatorene Josh Hawley og Ted Cruz, som begge stemte for innsigelser mot valgresultatet timer etter at kongressbygningen måtte evakueres da den ble stormet av sinte Trump-tilhengere. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De sju demokratiske senatorene sendte kravet om gransking til komiteen i Senatet som har ansvar for etikken til representantene natt til fredag norsk tid.

Demokratene mener de republikanske senatorene Josh Hawley og Ted Cruz, som begge stemte for innsigelser mot valgresultatet timer etter at Kongressen ble stormet av sinte Trump-tilhengere, kan ha oppildnet opprørerne.

- Senatets etiske komité bør åpne en etterforskning av handlingene til senatorene Hawley og Cruz, og kanskje flere som avdekkes underveis, for å beskytte integriteten, sikkerheten og omdømmet til Senatet, skriver demokratene Sheldon Whitehouse, Ron Wyden, Tina Smith, Richard Blumenthal, Mazie Hirono, Tim Kaine og Sherrod Brown, i kravet.

I kravet sendt til komiteens ledere, den demokratiske senatoren Chris Coons og den republikanske senatoren James Lankford, skriver klagerne at det også kan være på sin plass å gi de innklagede disiplinære straffer, som utvisning eller sensur.

Det har pågått såre interne prosesser i Kongressen siden stormingen 6. januar som krevde fem menneskeliv. Den demokratiske senatoren Bob Casey har også kommet med krav om at Hawley og Cruz må utvises eller «ties i hjel» i Senatet.

UNIKE BILDER: Nye og unike bilder fra innsiden av stormingen av den amerikanske Kongressen ryster USA. Video: The New Yorker Vis mer

I en uttalelse natt til fredag norsk tid, svarer imidlertid Hawley på kravet til de sju demokratene:

- Dette er et åpenbart misbruk av Senatets etiske prosess og et åpenbart forsøk på å kreve partisk hevn for det som skjedde, sier han, ifølge CNN.

- Det virker som at demokratene har et behov for å heve våpen så fort de har anledning – som da de presset gjennom en grunnlovsstridig prosess for å splitte landet ytterligere tidligere denne måneden, fortsatte han, med henvisning til riksrettsprosessen som nå går mot Donald Trump.

En talsperson for Cruz beskylder ifølge CNN de sju demokratene for å «spille politiske spill ved å sende inn useriøse, etiske klager mot sine kolleger».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer