Vil granske skjønnhetsklinikk

Bydelsoverlegen reagerer på dumpingen av menneskerester i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kunne Dagbladet.no avsløre at skjønnhetsklinikken Oslo Plastikkirurgi, som gjør plastiske og kosmetiske inngrep på pasienter og kunder, har dumpet umerket smittefarlig avfall og menneskerester i en bakgård i bydelen Frogner i Oslo.

Nå reagerer bydelsoverlegen.

- Det vil bli foretatt et tilsyn for å påse at rutinene er endret. Det er viktig at disse kommer på plass og at de oppretter rutiner som er tilfredsstillende, sier bydelsoverlege på Frogner, Olaf Varslot til Dagbladet.no.

- Etisk forkastelig
Leder i Bydelsutvalget er rystet over saken.

- Etisk sett er dette helt forkastelig. Jeg vil ta opp saken med bydelsdirektøren for å gå gjennom hvordan vi følger opp slike helseforetak generelt. Det er jo relativt mange kosmetiske klinikker i vår bydel, sier Bjarne Ødegaard (H).

Mens kundene betalte titusener for ett inngrep, valgte klinikken billigste metode for å kvitte seg med avfallet, som i henhold til loven skal pakkes og merkes tydelig.

En tidligere operasjonssykepleier ved klinikken beskriver praksisen som «ekkelt og uetisk» overfor kundene ved klinikken. Hun hevder at flere ansatte har bedt innehaver og kirurg ved klinikken, Dr. Amin Kalaaji, om å endre rutinene for behandling av smittefarlig avfall og menneskerester.

- Bedt å holde tett
Kalaaji avviser dette overfor Dagbladet.no, men vil ikke si noe om hvor lenge de har lagt menneskerester i søppelkassene for vanlig husholdningsavfall.

I tillegg skal daglig leder ved Miljøtransport AS, som har oppdrag med henting av smittefarlig avfall for klinikken, ha blitt ilagt munnkurv av klinikken.

- Vi kan ikke si noe når de ber oss om å holde tett, sier daglig leder Erik Andreas Jacobsen til Dagbladet.no.

Rett i søpla
Dagbladet.no oppsøkte klinikken noen sene kveldstimer i slutten av november. Da mørket la seg over bakgården på Oslos vestkant gikk ansatte ved klinikken flere ganger ut i bakgården med avfall.

For å ettergå anklagene mot klinikken vagte Dagbladet å gå gjennom innholdet i sekkene sammen med en anestesilege. Én sekk viste seg å inneholde en pose fett og blod. Alle var fulle av svært blodige bandasjer og operasjonsutstyr (se videoen øverst i saken).

- Alt blodmateriale skal behandles som smittefarlig avfall. Dette skal merkes og destrueres på spesielle måter, sier fylkeslege i Oslo, Petter Schou på generelt grunnlag, og henviser til norsk lov.

- Farlig for ansatte
Blodet og fettvevet, som klinikken har pakket umerket i en svart søppelsekk, kan inneholdet sykdommer og smitte. Dersom smittefarlig avfall, som blod, kommer i kontakt med en rift eller et åpent sår i hendene, kan det få katastrofale konsekvenser for personen det gjelder.

Bilder av praksisen, der smittefarlig avfall ligger pakket i tynn plast - uten advarsler om innholdet, får ansatte ved avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud til å steile.

- Det er viktig at smittefarlig avfall er pakket riktig, slik at de ansatte som jobber hos oss ikke skal utsettes for smitte, sier informasjonskonsulent i Energigjenvinningsetaten, Rikke Dahl Monsen til Dagbladet.no.

Ifølge loven skal selskapet oppbevare informasjon om henting av smittefarlig i avfall i tre år. Informasjonen skal være tilgjengelig for helsemyndighetene.

----------------------------------------------------------------------------------------
Dagbladet.no er interessert i å komme i kontakt med tidligere pasienter, ansatte eller andre som kjenner til feil håndtering av smittefarlig avfall.

Journalisten nås på +47 45 29 18 36 eller 2400 00 00.

- MANGE SLIKE I VÅR BYDEL: Bydelsutvalgsleder Bjarne Ødegaard (H) vil se på hvordan plastikkirugi-klinikker følges opp generelt. Foto: Høyre.no
- MANGE SLIKE I VÅR BYDEL: Bydelsutvalgsleder Bjarne Ødegaard (H) vil se på hvordan plastikkirugi-klinikker følges opp generelt. Foto: Høyre.no Vis mer
PÅ FROGNER: Klinikken ligger på Frogner i Oslo.
Foto: Skjermdump
PÅ FROGNER: Klinikken ligger på Frogner i Oslo. Foto: Skjermdump Vis mer
RETT: Smittefarlig avfall skal pakkes i gule bokser eller forsterkede poser. Deretter skal det leveres merket som smittefarlig avfall til et godkjent mottak, som Klemetsrud utenfor Oslo. Foto: Arna Vikanes Sørheim/Dagbladet.no
RETT: Smittefarlig avfall skal pakkes i gule bokser eller forsterkede poser. Deretter skal det leveres merket som smittefarlig avfall til et godkjent mottak, som Klemetsrud utenfor Oslo. Foto: Arna Vikanes Sørheim/Dagbladet.no Vis mer