UAVHENGIG GRANSKNING: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad har besluttet å foreta en uavhengig, finansiell og juridisk gjennomgang av transaksjonene i Aker Solutions. Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIX
UAVHENGIG GRANSKNING: Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad har besluttet å foreta en uavhengig, finansiell og juridisk gjennomgang av transaksjonene i Aker Solutions. Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIXVis mer

Vil granske transaksjonene i Aker Solutions

Sylvia Brustad med pressemelding i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad har besluttet å foreta en uavhengig, finansiell og juridisk gjennomgang av prosessen rundt transasksjonene i Aker Solutions, heter det i en pressemelding fra Nærings- og handelsdepartementet i dag.

 - Jeg har nå satt i gang en egen uavhengig gjennomgang av prosessen rundt transaksjonene i Aker Solutions. Jeg er opptatt av at gjennomgangen skal være uavhengig og at det ikke kan stilles spørsmål om habilitet, sier sier nærings- og handelsministeren i pressemeldingen, og fortsetter:

- Derfor foretar staten nå en egen vurdering i tillegg til den Aker Holding har bedt Aker Solutions sette i gang.

Fikk kritikk
Dermed innebærer pressemeldingen at Sylvia Brustad starter en granskning i tillegg til den interne Aker-granskningen, som er ledet av Kristin Krohn Devold.

LEDER INTERN GRANSKNING: Men nå vil staten foreta sin egen, sier Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en pressemelding. Foto: KNUT FALCH / SCANPIX
LEDER INTERN GRANSKNING: Men nå vil staten foreta sin egen, sier Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en pressemelding. Foto: KNUT FALCH / SCANPIX Vis mer

Den tidligere høyrepolitikeren mottar over en halv million kroner i året i styrehonorarer fra Kjell Inge Røkkes Aker-selskaper.

Det har tidligere vært kritisert at Brustad i utgangspunktet ba styrelder i Aker Solutions, Øyvind Eriksen, ta hånd om granskningen.

- Når regjeringen vil foreta en uavhengig gransking, kan de ikke delegere det til styret i et av de selskaper som skal granskes, uttalte Høyres konkurransepolitisk talsmann Torbjørn Hansen til TV 2 lørdag.

Undersøker salg
- Det er nærings- og handelsdepartementet som ivaretar statens eierinteresser i Norge. Når slike saker oppstår foretar vi en egen gjennomgang for å forsikre oss om at statens eierinteresser ivaretas, sier Sylvia Brustad i pressemeldingen.
 
Gjennomgangen skal foretas av juridisk og finansiell ekspertise, heter det videre.

Bakgrunnen for granskingen er salget av aksjeposter fra fem selskaper i det Røkke-kontrollerte Aker ASA til Aker Solution - til en verdi av 1,4 milliarder kroner.

STØRSTE EIER: Det Røkke-kontrolleret Aker ASA sitter på 60 prosent av aksjene i Aker Holding, hvis eneste formål er å eie Aker Solutions. Foto: KNUT FALCH / SCANPIX
STØRSTE EIER: Det Røkke-kontrolleret Aker ASA sitter på 60 prosent av aksjene i Aker Holding, hvis eneste formål er å eie Aker Solutions. Foto: KNUT FALCH / SCANPIX Vis mer

Aker Holding ble etablert i 2007 med eneste formål å eie Aker Solutions, fordi den største eieren - Røkkes Aker ASA - var i ferd med å selge selskapet til utlandet.

I dag sitter Aker ASA på 60 prosent av aksjene i Aker Solutions. Staten kontrollerer 30 prosent, mens de siste 10 prosentene tilhører selskaper i Wallenberg-sfæren.