Vil granske volden i Gaza

Gaza kan bli som Somalia, mener Midtøsten-kjenner. Arabiske naboland vil granske volden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det eneste som kan avverge full lovløshet i Gaza er internasjonal hjelp til politisk konfliktløsning, mener Mark Taylor, faglig leder av forskningsstiftelsen Fafos internasjonale studier.

- De neste dagene vil avgjøre om Hamas tar full kontroll over Gaza, eller om de politiske strukturene vil bryte sammen slik at vi får en utvikling som minner om Somalia, uten fungerende myndigheter, sier Taylor til Klassekampen.

Han har selv bodd i Midtøsten og fulgt utviklingen tett i mange år.

Vil granske

Den arabiske liga besluttet fredag å utnevne en kommisjon som skal granske de omfattende voldshandlingene på Gazastripen, melder nyhetsbyråene NTB/AFP.

Kommisjonen skal ha sin rapport ferdig innen en måned.

Egyptiske og Saudiarabiske ledere har de siste ukene forgjeves forsøkt å mekle mellom Hamas og Fatah.

Saudi-Arabia som meklet fram en avtale om en samarbeidsregjering mellom Hamas og Fatah, ber nå de to gruppene om å gjenoppta samtaler.

MASKERTE: Fatah-soldater, som har på seg masker for ikke å bli identifisert, viser pressen Hamas-uniformene de konfiskerte under et raid i et Hamas-kontor fredag. Foto: AP/Scanpix
MASKERTE: Fatah-soldater, som har på seg masker for ikke å bli identifisert, viser pressen Hamas-uniformene de konfiskerte under et raid i et Hamas-kontor fredag. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- I dag har palestinerne vært i nærheten av å sette spikeren i kista for drømmen om en palestinsk stat. De palestinske lederne må nå returnere til dialog, sa Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal til sine arabiske kolleger, ifølge NTB/AFP.

Den arabiske liga var samlet til krisemøte i Kairo. Fatah ledet den palestinske delegasjonen, og ba de arabiske regjeringene sette fram krav overfor rivalen Hamas, ifølge arabiske diplomatkilder.

Ingen Hamas-medlemmer tok del i møtet, ettersom president Mahmoud Abbas har rett til å utnevne delegasjonen.

Frykter spredning

Arabiske naboland frykter at konflikten på Gazastripen skal spre seg, for eksempel til Jordan, hvor omtrent halvparten av innbyggerne er palestinere.

Egypt har stengt sine grenser mot Gazastripen. Væpnede militærkjøretøy og vannkanoner er utplassert på grensen, og skal avverge en eventuell masseflukt av palestinere ut fra Gazastripen.

Hamas-leder Khaled Mashaal ba fredag Den arabiske ligaen om å arrangere samtaler mellom Hamas og president Abbas. Men Fatah avviste muligheten for slike samtaler nå, melder NTB. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer