SIKKER PÅ SEIER: Tjostov Molands advokat Andre Kibambe under den militære høyesterettens behandling av saken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Her viser han på en soldat hvorfor det i følge ham ikke kan stemme at sjåføren ble skutt fra sin høyre side. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
SIKKER PÅ SEIER: Tjostov Molands advokat Andre Kibambe under den militære høyesterettens behandling av saken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Her viser han på en soldat hvorfor det i følge ham ikke kan stemme at sjåføren ble skutt fra sin høyre side. Foto: Tore Bergsaker/DagbladetVis mer

Vil grave opp liket av sjåføren

Hvis det blir en ny rettsrunde for Tjostolv Moland og Joshua French, vil Molands advokat at liket av den drepte sjåføren graves opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KINSHASA (Dagbladet): Det kan gå mot en helt ny rettsrunde for Moland og French.

I disse dager jobber den militære høyesteretten med en dom som enten vil stadfeste de forrige dødsdommene, eller som vil sende saken tilbake for en helt ny rettssak — antakelig Kisangani.

Dommen er ventet i løpet av uka etter påske.  

Undersøke Advokat André Kibambe, som forsvarer Tjostolv Moland, har allerede begynt å tenke på den nye saken.

Han er nemlig helt sikker på å vinne i den militære høyesteretten.

- Jeg vil be om at liket av Abedi Kasongo graves opp, slik at vi kan få undersøkt ordentlig hva slags skader han fikk da han ble skutt i hodet, sier advokaten til Dagbladet.  

Det ble aldri gjennomført noen ordentlig obduksjon av liket.

HodeskadeDen beste dokumentasjonen på hva slags skader Kasongo fikk er en video av liket som ble tatt like etter drapet.

Denne videoen viser bare skadene på den ene siden av hodet. På filmen ser man et stort sår bak sjåførens høyre øre. Spørsmålet er om dette er et inngangssår eller utgangssår.

Svaret på det spørsmålet vil fortelle om Kasongo ble skutt fra høyre side av bilen, slik vitnene forklarer.

Nordmennene har forklart at de ikke vet hvilken side sjåføren ble skutt fra, men at de tror det ble åpnet ild mot bilen fra begge sider. 

Hagle Det er også uklart om Kasongo ble skutt med et haglegevær eller med et annet våpen.

En ny og grundigere obduksjon av liket vil også kunne gi svar på hva slags våpen Kasongo ble skutt med.

Moland hadde med seg et haglegevær, av merke Benelli, på turen.

Dette våpenet ble funnet i jungelen flere uker etter drapet. Retten har tidligere konkludert med at Moland skjøt med et våpen som ikke har kommet til rette.