Vil grave opp Sivs skjulte avgiftsbombe

De med dårligst råd har fått økte avgifter med Siv Jensen som finansminister, mens de rikeste kan le hele veien til Teslaen. Nå krever Senterpartiet at de reelle tallene kommer på bordet.

ØKTE AVGIFTER: Finansminister Siv Jensen (Frp) har sørget for redusert skatt på inntekt og formue, mens avgiftene har økt med 6,6 milliarder fram til i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ØKTE AVGIFTER: Finansminister Siv Jensen (Frp) har sørget for redusert skatt på inntekt og formue, mens avgiftene har økt med 6,6 milliarder fram til i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SSB publiserte i dag rapporten «Er skattesystemet omfordelende nå?» der konklusjonen er at omleggingene i skattene under statsminister Erna Solberg har ført til økte forskjeller i Norge.

Mens samtlige inntektsgrupper har fått lavere inntekts- og formuesskatt under Erna Solberg, kommer de røde tallene i rapporten når SSB har beregnet hvordan avgiftsendringene har slått ut for husholdningene.

  • Gjennomsnittsinntekten blant de 1 prosent som har høyest disponibel inntekt er 3,3 millioner kroner. De har fått en lettelse i avgiftene på 9354 kroner.
  • For de 20 prosentene med lavest disponibel inntekt, som tjener under 243.600 kroner, har finansminister Siv Jensen og regjeringen økt avgiftene med i snitt 615 kroner. Omlag 20 prosent av skattelettelsen for de med lavest inntekt har de fått igjen som økte avgifter.

SSB forklarer dette med at de økte avgiftene regjeringen har innført treffer alle, som økt el-avgift, mens lettelsene i stor grad treffer de rikeste. Bilavgiftene trekkes spesielt fram ved reduksjon i engangsavgiften.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer