VIL GRIPE INN: Nå tar Aps Marianne Marthinsen til orde for at regjeringen bør gripe inn og legge politiske føringer for hva slags produksjon Statoil skal drive på et overordnet nivå.
VIL GRIPE INN: Nå tar Aps Marianne Marthinsen til orde for at regjeringen bør gripe inn og legge politiske føringer for hva slags produksjon Statoil skal drive på et overordnet nivå.Vis mer

Vil gripe inn i Statoils strategi

Statoils investeringer i skiferolje splitter Arbeiderpartiet. Nå vil Ap's miljøpolitiker, Marianne Marthinsen, ha politisk inngripen i selskapets overordnede strategi etter omstridt investering i skiferolje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok en gang skaper Statoils investeringer splid i regjeringspartiene. Forrige gang var det selskapets oljesandinvesteringer i Canada. Nå er det oppkjøpet av Brigham Exploration Company med 24,5 milliarder som skaper politisk huskestue blant rødgrønne politikere.

Rødgrønn huskestue
I går gikk SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, ut i Dagsavisen og foreslo å splitte opp Statoil i to deler, hvor den fornybare delen blir skilt ut. Bakgrunnen er at Valen nå har sett seg lei på at Statoil investerer i omstridte oljeprosjekter som oljesand, og nå skiferolje i Brigham Exploration Company.

Marianne Marthinsen i Ap's stortingsgruppe er i likhet med SVs Snorre Valen kritisk til Statoils siste investering i det omstridte oljeselskapet Brigham.

Det står i sterk kontrast til hennes egen stortingskollega og partivenn i Ap, Eirin Sund, som stoler på at Statoil vil leve opp til de rødgrønnes miljøstandarder likevel.

Åpen for inngripen
Nå tar Marianne Marthinsen til orde for at regjeringen bør gripe inn og legge politiske føringer for hva slags produksjon Statoil skal drive på et overordnet nivå.

- Vi må alltid ha en debatt om hva vi vil med statens eierskap i Statoil. De daglige forretningsmessige avgjørelsene ligger selvfølgelig til styret, men hvor tungt selskapet i framtida skal være på ukonvensjonell olje kontra andre energiformer, er etter min mening et overordnet spørsmål som det er naturlig at største eier har en oppfatning om, sier Marthinsen til Dagbladet.

- Kritisk til Statoil
På spørsmål om hva hun synes om selskapets siste investeringer, sier hun følgende til Dagbladet:

- Det er ingen hemmelighet at jeg er kritisk til den strategien Statoil nå forfølger. Både på grunn av miljøkonsekvensene, men også fordi jeg setter spørsmålstegn ved om dette på sikt er god forretning og bra for selskapets omdømme, sier hun og legger til:

- EU kommisjonen la for eksempel fram forslag til nytt drivstoffdirektiv for noen dager siden hvor de foreslår å forby drivstoff basert på oljesand.

Men hun vil ikke, som Valen, splitte Statoil opp i to deler.

STOLER PÅ STATOIL: AP's Eirin Sund er i motsetning til sin kollega i Ap, Marianne Marthinsen, ikke bekymret for Statoils investeringer i utvinning av skiferolje. - Jeg forutsetter at Statoil sørger for at det blir gjort på en slik måte at miljøet ikke tar skade av det, sier hun til Dagbladet. Foto: Ap
STOLER PÅ STATOIL: AP's Eirin Sund er i motsetning til sin kollega i Ap, Marianne Marthinsen, ikke bekymret for Statoils investeringer i utvinning av skiferolje. - Jeg forutsetter at Statoil sørger for at det blir gjort på en slik måte at miljøet ikke tar skade av det, sier hun til Dagbladet. Foto: Ap Vis mer

- Når det gjelder spørsmål om å skille ut Statoils fornybaravdeling er jeg negativ, sier hun og forklarer:

- Mye av poenget med å endre Statoils formålsparagraf og gjøre fornybar til en del av formålet, var at et selskap med så store finansielle ressurser og med den kapasiteten som Statoil har, skulle engasjere seg på fornybarområdet. Mange av de tekniske løsningene offshore har dessuten drivkraft direkte overføringsverdi til havvind, sier Marthinsen.

Stoler på Statoil
Marthinsen er dermed på kollisjonskurs med sin egen partikollega i samme komité, Aps miljø- og energipolitiske talskvinne Eirin Sund, som til Dagbladet sier hun « forutsetter at Statoil sørger for at det blir gjort på en slik måte at miljøet ikke tar skade av det», og at hun «ikke har noen problemer med oppkjøpet».

- Jeg er glad for at Statoil utvikler seg på petroleumssida, sier Sund til Dagbladet.

IMOT: - Dette er penger som kunne bidratt til å løse verdens fornybare energiutfordringer. I stedet binder vi pengene opp i produksjoner som forverrer prosessen, sier SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, om Statoils nye investeringer. Foto: SV
IMOT: - Dette er penger som kunne bidratt til å løse verdens fornybare energiutfordringer. I stedet binder vi pengene opp i produksjoner som forverrer prosessen, sier SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, om Statoils nye investeringer. Foto: SV Vis mer