Høyre i Oslo

Vil ha 10 000 studentboliger

Mens regjeringen går over med sparekniven, går Høyre i Oslo ut med sitt første dyrebare valgløfte.

MANGELVARE: "Siloen" på Grünerløkka er blant de ettertraktede studentboligkompleksene i Oslo i dag, som Høyre ønsker flere av. Foto: Audun Braastad / NTB
MANGELVARE: "Siloen" på Grünerløkka er blant de ettertraktede studentboligkompleksene i Oslo i dag, som Høyre ønsker flere av. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert

Ved studiestart står 3400 studenter i kø for å få studentbolig i Oslo og Akershus. Det er lange køer også for å få leid privat.

Høyre benytter anledningen til å gå ut med sitt første valgløfte i Oslo:

Antall studentboliger i Oslo, som i dag ligger på 9000, bør dobles. Høyre ønsker seg 10 000 nye studentboliger.

- Det er en enorm mangel, så vi er nødt til å ta et krafttak, sier Eirik Lae Solberg, bystyrerepresentant for Høyre i Oslo.

MED VALGLØFTE: Eirik Lae Solberg i Oslo Høyre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MED VALGLØFTE: Eirik Lae Solberg i Oslo Høyre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Kan hjelpe 2027-studenter

Prisene har rast i været, blant annet fordi det de siste åra er bygget færre studentboliger enn hva som er blitt bevilget. Ventelistene presser opp prisene, og Høyre vil derfor ta grep.

- Men det er ikke mulig å gjennomføre dette i praksis de neste fire åra, presiserer Solberg.

- Når vil de 10 000 boligene stå ferdige?

- Vi har som mål å få en finansiering klar i løpet av neste fireårsperiode, og at man har kommet i gang med byggingen da, sier Solberg.

- Så dette vil ikke nødvendigvis hjelpe dagens studenter?

- Det tar tid å finne tomter. Vi får ikke gjort noe med at dette har gått veldig seint til nå. Hvis Høyre får styre kommunen, vil vi prioritere å få fram byggetillatelser og samarbeide tett med staten, sier Solberg.

Lite penger i kassen

Dagbladet har bedt Oslo Arbeiderparti og det Ap-ledede byrådet om en kommentar til forslaget, men ikke fått svar.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) varslet i helga at mange av løftene i Hurdalsplattformen må avlyses. Til Aftenposten/E24 sa han at det i neste års budsjett er lite rom for ekstra satsinger, blant annet nye bygg.

- Hvordan skal man få råd til dette, når Støre tråkker på bremsen?

- For det første må staten ta innover seg at Oslo er den største studentbyen. Det andre de kan gjøre, er å tillate at private og ideelle får bygge og finansiering gjennom Husbanken. Å bygge studentboliger er en viktig oppgave for staten, sier Solberg.

Flere grep

Et konkret regnestykke er ikke klart, men Solberg vil kreve at staten setter av flere milliarder til studentboliger. Han peker også på en rekke andre måter å løse det:

Han mener Oslo kommune bør ta mer regi. For eksempel bør kommunen kunne kreve at hver femte bolig i nye prosjekter er forbeholdt studenter, mener Høyre.

De mener også kommunen bør stille egne tomter til disposisjon og ta ansvar for at det bygges mer i private områder.

De ønsker seg også færre føringer fra Stortinget og kommunens etater slik at det blir lettere for private å bygge studentboliger selv.

- Dette er et løfte vi kommer til å gjennomføre. Det er helt avgjørende for Oslo som studentby, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer