Vil ha 13 år for Mysen-drapet

Aktor mener 13 års fengsel er passende straff for Jan-Ivar Ringstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ringstad er tiltalt for å ha drept Bandidos-medlemmet Lennart Faugli med elleve skudd i Mysen i vår.

Flaks at han ikke traff politiet

Ringstad (37) har erkjent at han skjøt og drepte Faugli (31) utenfor tinghuset til Heggen og Frøland tingrett den 13. mars i år.

Med en pistol skjøt han 14 av de 15 skuddene han hadde i magasinet. Elleve av dem traff Faugli som døde av det siste skuddet som rammet ham i hodet. Ifølge påtalemyndigheten var det bare et hell at ingen av de to politikvinnene, som fulgte Faugli, ikke ble truffet.

Da prosedyrene ble holdt i Heggen og Frøland tingrett, som i forbindelse med trusselnivået i saken er arrangert i Oslo, mente statsadvokat Olav Helge Thue at straffen måtte være streng. Han mente 13 års ubetinget fengsel måtte være riktig. Da hadde han tatt høyde for at det var formildende omstendigheter i saken som kvalifiserte til to års fradrag i straffen.

Klart overlagt drap

Thue argumenterte for at drapet hadde skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter. Han mente også at det var holdepunkter som også kunne tilsi at Faugli ble offer for overlagt drap.

- Etter min mening burde dette være et lærebokeksempel i hva som burde være et overlagt drap. Den eneste tvilen her er den tiltaltes sinnstilstand. Hadde han evnen til å veie for og imot, spurte Thue.

ÅSTEDET: Ringstad skjøt Faugli da han var på vei ut av tingretten på Mysen. Hele 15 skudd ble avfyrt mot Faugli, som gikk sammen med to politikvinner. Her er politi i arbeid på åstedet, drapsvåpenet er markert med nummer 8. Foto: Henning Lillegård
ÅSTEDET: Ringstad skjøt Faugli da han var på vei ut av tingretten på Mysen. Hele 15 skudd ble avfyrt mot Faugli, som gikk sammen med to politikvinner. Her er politi i arbeid på åstedet, drapsvåpenet er markert med nummer 8. Foto: Henning Lillegård Vis mer

En årelang konflikt med trusler og frykt var grunnen til drapet, har Ringstad forklart i retten.

(NTB)

DREPT: Lennart Faugli ble skutt og drept utenfor tingretten på Mysen i mars i år.