Vil ha 15 års forvaring for Julio Kopseng (38)

På grunn av stor fare for nye voldtekter, sier aktor.

TILTALT: Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på ni kvinner. Her fra 2010, da han deltok i «Norske talenter» på TV 2. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på ni kvinner. Her fra 2010, da han deltok i «Norske talenter» på TV 2. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktoratet i den omfattende voldtektssaken mot Julio Kopseng (38) nedlegger påstand om 15 års forvaring med 10 års minstetid for den profilerte danseren. Det konkluderer statsadvokat Irlin Irgens i sin prosedyre.

- Kopseng har begått alvorlige seksualforbrytelser, og det er stor fare for ny kriminalitet, sier Irgens.

- Gjennomgående vises det her hvor overrumplende han er. Når han ikke får det som han vil, tyr han til vold for å gjennomføre overgrepene, sier statsadvokaten.

Teoretisk livstidsstraff Kopseng er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på ni kvinner over en tidsperiode fra 2001 til 2012. Fra før er han funnet skyldig i å ha voldtatt elleve, men den forrige dommen - 15 års forvaring med minstetid på 9 år - er anket til lagmannsretten.

Den profilerte danseren sitter rolig og behersket mens Irgens nedlegger sin påstand. Flere av de fornærmede er til stede i rettssalen.

38-åringens forsvarere Johnny Veum og Djordje Borojevic sier til Dagbladet at de ikke vil kommentere aktoratets påstand før deres egen prosedyre i morgen.

Forvaringsstraff idømmes kriminelle som anses å utgjøre en spesielt stor fare for samfunnet. Siden en slik dom kan fornyes så lenge retten kommer til at det er fare for gjentakelse, kan den domfelte i teorien bli sittende i fengsel livet ut.

- Påstanden er i tråd med hvordan mine klienter opplever ham, sier bistandsadvokat Trine Rjukan, som representerer seks av de fornærmede, til Dagbladet.

Tilbakeviser påstander 38-åringen har hele tida nektet straffskyld, og mener isteden at de fornærmede har konspirert mot ham og levert falske anmeldelser. Motivet skal være oppreisningspenger og/eller hevn for at han ikke har gjengjeldt deres følelser.

AKTORATET: Politiadvokat Andreas Strand og statsadvokat Irlin Irgens utgjør aktoratet i saken mot Kopseng. I bakgrunnen bistandsadvokat Trine Rjukan, som representerer seks av de fornærmede. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTORATET: Politiadvokat Andreas Strand og statsadvokat Irlin Irgens utgjør aktoratet i saken mot Kopseng. I bakgrunnen bistandsadvokat Trine Rjukan, som representerer seks av de fornærmede. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Irgens og medaktor Andreas Strand mener flere momenter taler for at kvinnene umulig kan ha konspirert mot Kopseng. Svært få av dem kjente til hverandre på forhånd, og utsetter seg selv for betydelig belastning ved å vitne i retten, der de får vanskelige og nærgående spørsmål, framholder de.

- Hvis det er slik at de har kokt opp en løgnhistorie etter å ha lest om saken i media: Hvorfor har de ikke sminket historiene bedre? sier Irgens.

Hun viser til at en nå 31-åring kvinne har anmeldt Kopseng for å ha forsøkt å voldta henne inne i et avlukke på konsertstedet Rockefeller i 2002. Hun har forklart at hun klarte å avverge voldtekten fordi hun kjempet imot.

- Hvorfor skulle hun anmelde et forsøk på voldtekt istedenfor en fullbyrdet voldtekt? spør statsadvokaten retorisk.

- Styrker troverdigheten Aktoratet understreker også at flere av de fornærmede fortalte om de anmeldte voldtektene til venner, pårørende eller terapeuter flere år før saken havnet i retten og media, og at det styrker deres troverdighet. Irgens trekker fram at en nå 32-årig kvinne for flere år siden fortalte terapeuten sin om det angivelige overgrepet hun ble utsatt for i 2004.

- Har dette vært for å plante bevis med tanke på en framtidig rettssak? Selvfølgelig ikke, dette kan retten se helt bort fra, sier statsadvokaten.

En nå 25-årig kvinne ble opprinnelig oppringt av politiet som vitne og ønsket ikke å anmelde Kopseng, som skal ha forgrepet seg på henne på et hotell på Hønefoss i 2012. Det var til slutt politiet som tok initiativ til anmeldelsen.

SAKKYNDIGE: Psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved konkluderer med at Kopseng har dyssosial personighetsforstyrrelse og gjennomgående psykopatiske trekk. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
SAKKYNDIGE: Psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved konkluderer med at Kopseng har dyssosial personighetsforstyrrelse og gjennomgående psykopatiske trekk. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Man kan vanskelig tillegge henne noe som helst motiv. Hun er sterkt troverdig, sier Irgens.

Ny anmeldelse Tidligere i dag kom det fram at politiet nylig har mottatt enda en anmeldelse mot den profilerte danseren, for et tilfelle som skal skrive seg fra høsten 2006. Saken er under etterforskning parallelt med at rettssaken foregår i tingretten.

Onsdag forklarte de medisinsk sakkyndige, psykologspesialist Arne Mathisen Guldvog og psykiater Rita Lyngved, seg. De to undersøkte også Kopseng i forrige rettsrunde, men siden den gang har han mistet tilliten til dem og har nektet å la seg undersøke i forkant av denne rettssaken.

De to kommer til samme konklusjon som sist - at 38-åringen har dyssosial personlighetsforstyrrelse og gjennomgående psykopatiske trekk; de mener han bl.a. mangler evne til å føle skyld og empati, og at det er stor sjanse for at han forgriper seg på ny. Dette ligger til grunn for forvaringsdommen fra februar og nå altså for aktoratets påstand av i dag.

- Behandling er ganske nytteløst, uttalte Guldvog under sin redegjørelse.

Nekter å forklare seg Danseren har nektet å forklare seg i retten, fordi han ikke har tillit til politiet og påtalemakten, og frykter ting han sier, vil bli brukt mot ham.

- Men han har heller ikke framskaffet vitner som kan forklare seg i hans favør. Han kunne også ha fremmet ønske om supplerende etterforskning - det har ikke skjedd, understreket statsadvokat Irgens i sin innledning i morges.

Hun og Strand trekker også fram at flere anmeldelser er henlagt etter bevisets stilling, i tillegg er en kvinne under etterforskning for falsk forklaring. De mener dette tilbakeviser Kopsengs oppfatning av konspirasjon og forhåndsdømming.

Tingrettsdommen fra februar, der Kopseng ble dømt for å ha voldtatt ni kvinner, er anket til lagmannsretten. Dersom dommen i den pågående rettssaken også blir anket, vil sannsynligvis de to ankesakene bli kjørt samtidig i januar.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram