Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha 15 millioner til møbler

Kongeparet skal bruke Bygdø kongsgård som sommerbolig, men kongsgården trenger inventar. Derfor ber Slottet om 15 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen og dronningen har planer om å flytte ut av Oslo sentrum til Bygdø kongsgård om sommeren.

Den staselige bygningen blir pusset opp for nærmere 200 millioner kroner og skal etter planen være ferdig i 2007, men i budsjettet er det ikke satt av penger til inventar.

Dårlig stand

De fire siste åra har det vært full byggeaktivitet på gården. I mange år forfalt kongsgården. For nærmere fem år siden besøkte Dagbladet praktbygningen og fant rotter i veggene og råte i kjelleren.

Det var resultatet etter mange års fravær av vedlikehold. Den tidligere slottsforvalter Thomas Willoch slo fast følgende:

- Har tatt ansvar

- Staten har forsømt sin oppgave med å ta vare på kongsgården. Nå har staten tatt ansvar og pusset opp bygningen, men det mangler penger til inventar.

Hoffsjefen har derfor skrevet brev til Moderniseringsdepartementet og bedt om 15 millioner kroner for å fylle rommene på kongsgården. I brevet står det: «Parallelt med Statsbyggs arbeider er det forutsatt at Det Kgl. Hoff skal ta ansvar for restaurering og supplering av møbler og annet inventar.

Foreløpig er dette kostnadsberegnet til 15 millioner kroner.» Statsbygg ville i går ikke slippe Dagbladet inn i kongsgården, fordi etaten måtte ha 14 dager for å arrangere et besøk.

- Politikerne avgjør

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt søknaden. Dette er en budsjettsak som må avgjøres av politikerne, sier avdelingsdirektør Oskar Petter Jensrud i

Moderniseringsdepartementet. Kongsgården ble benyttet som sommerbolig av kong Haakon og kong Olav, men har de siste åra stått ubebodd. Kong Olav lærte seiling og annen sport her.

Faren, kong Haakon, brakk lårhalsen på badet i 1956, og ble aldri helt rehabilitert etter ulykken. Kong Harald ønsket selv at bruksretten til gårdsbruket ble overført til Norsk Folkemuseum ved nyttår i 2004.

<B>PUSSER OPP: Kongsgården blir pusset opp for nær 200 millioner kroner, men det er ikke penger til inventar.