Vil ha 20 millioner kroner for amputert penis

Ole Anton (70) krever erstatning etter at kjønnsorganet ble fjernet. - De som har behandlet meg skal få slite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I fjor sommer la Ole Anton Tufte seg på operasjonsbordet på Radiumhospitalet med en sjelden type kreft. Da han våknet dagen etter fortalte to leger at hele kjønnsorganet var fjernet.

- De som har behandlet meg på Sykehuset Buskerud og har skylden for dette utfallet, skal få litt å slite med framover. Det er åpenlyst at de har gjort en feil, og jeg har mange kort i denne saken som jeg ikke spiller ut nå, sier Tufte til Dagbladet.no.

Det var Drammens Tidende som i dag først brakte nyheten om søksmålet.

På tross av fysiske plager etter det dramatiske inngrepet og at han ennå ikke er friskmeldt etter kreftdiagnosen, er Tufte kamplysten og ved godt mot.

Nå krever den 70 år gamle entreprenøren fra Kongsberg kompensasjon fra Norsk pasientskadeerstatning for penisen som ble fjernet. Sammen med advokat Edmund Asbøll forbereder han nå kravet.

- Vi ser for oss et erstatningskrav på 15-20 millioner kroner, sier Tufte til Drammens Tidende.

70-åringen mener han er feilbehandlet av Sykehuset Buskerud gjennom flere år.

- Legene på Rikshospitalet/Radiumhospitalet vet hva de holder på med, og de gjorde en utmerket jobb da jeg ble overført dit etter å ha forlangt det. Legene på sykehuset i Drammen skulle ha funnet ut av dette lenge før og fjernet styggedommen i vev rundt penis. Det tok altfor lang tid, og derfor ble det som det ble, sier kreftpasienten til Dagbladet.no

 KREVER 20 MILLIONER:  Ole Anton Tufte  (70) er klar for å kjøre løpet ut mot Sykehuset Buskerud (i bakgrunnen)etter at leger fjernet penis under en kreftoperasjon i fjor sommer.Inngrepet skjedde på Radiumhospitalet, men Tufte mener skylden ligger hos leger på det lokale sykehuset som ikke fant ut av hans problemer  før det var for seint. Foto: NILS J. MJAUDAL / DRAMMENS TIDENDE.
KREVER 20 MILLIONER: Ole Anton Tufte (70) er klar for å kjøre løpet ut mot Sykehuset Buskerud (i bakgrunnen)etter at leger fjernet penis under en kreftoperasjon i fjor sommer.Inngrepet skjedde på Radiumhospitalet, men Tufte mener skylden ligger hos leger på det lokale sykehuset som ikke fant ut av hans problemer før det var for seint. Foto: NILS J. MJAUDAL / DRAMMENS TIDENDE. Vis mer

Oppdaget etter fire år

Siden han første gang kjente smerter i 2003, gikk det et titalls undersøkelser og fire år før det ble oppdaget i april i fjor at Tufte hadde kreft i bekkenet med spredning til testikler og penis.

Fylkeslegen i Buskerud har avvist Tuftes klage på legene som har behandlet han fordi krefttypen er så sjelden at den i snitt ikke rammer en pasient i landet hvert år.

Utfallet av den klagen kom ikke overraskende på Tufte. 

Depresjon og fysiske plager

Tiden etter amputasjonen var meget vanskelig med depresjon og store fysiske plager, forteller 70-åringen til Drammens Tidende.

- Nå går det en time på badet hver morgen for å ordne det jeg må, sier Tufte til Dagbladet.no.

Han må bruke kateter for å kvitte seg med urin, og ett år etter at penis ble fjernet kan han fortsatt ikke gjøre fysisk arbeid.

Vil ha 20 millioner kroner for amputert penis


Tufte krever at spesielt en av legene som behandlet han, må stå til ansvar.

Ifølge legen på Sykehuset Buskerud ble alle retningslinjer fulgt under behandlingen.

- Det er snakk om en ekstrem sjelden form for kreft. Pasientene ble undersøkt av mange spesialister, men utfallet ble dessverre tragisk for ham, sier legen til avisa.

Informasjonssjef Torill Stæhr Svoldal  i Norsk pasientskaderstatning opplyser at Tuftes sak ligger til utredning.

- Videre saksgang her venter på en spesialistutdannelse som skal være på plass innen utgangen av juli. Dermed kan saken utredes videre når saksbehandleren er tilbake fra ferie, sier informasjonssjefen til Dagbladet.no