Vil ha 25 prosent toppskatt på lønn over 1,5 millioner kroner

SV foreslår et tredje trinn med toppskatt.

SKATTEMESTER: - For det første har vi forslaget vi fremmet på Stortingets siste dag før ferien, om at lederlønninger i staten ikke skal overstige lønna til statsministeren, inkludert goder som følger med. Så kommer forslaget om et tredje trinn med toppskatt. Det staten får inn av ekstra inntekter, vil vi gi i skattelettelser til dem med de laveste lønningene, sier SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SKATTEMESTER: - For det første har vi forslaget vi fremmet på Stortingets siste dag før ferien, om at lederlønninger i staten ikke skal overstige lønna til statsministeren, inkludert goder som følger med. Så kommer forslaget om et tredje trinn med toppskatt. Det staten får inn av ekstra inntekter, vil vi gi i skattelettelser til dem med de laveste lønningene, sier SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Toppskattens tredje trinn er ment å ramme hardt, medgir SV-leder Audun Lysbakken.

- Satsen må settes høyt. Vi foreslår 20-25 prosent fra inntekter over 1,5 millioner kroner, sier Lysbakken til NTB.

I dag har toppskatten to trinn, 9 prosent for inntekt over 509.600, og 12 prosent for inntekt over 828.300 kroner.

Vil jevne ut Små forskjeller er avgjørende for hvor vellykket et samfunn er, og nå føres det en politikk som øker forskjellene her i landet, mener SV.

Partiet har en tredelt oppskrift for utjevning, som Lysbakken lanserte under SVs sommeravslutning tirsdag:

- For det første har vi forslaget vi fremmet på Stortingets siste dag før ferien, om at lederlønninger i staten ikke skal overstige lønna til statsministeren, inkludert goder som følger med. Så kommer forslaget om et tredje trinn med toppskatt. Det staten får inn av ekstra inntekter, vil vi gi i skattelettelser til dem med de laveste lønningene, sier Lysbakken.

- Dette gjør SV til det fremste skattelettepartier - for de med de laveste inntektene, legger han til.

LES OGSÅ: - Ingen statlig ledere skal tjene mer enn Erna

Global skatt I tillegg vil SV be om at regjeringen tar initiativ til å jobbe for en internasjonal formuesskatt, i tråd med hva den franske økonomiprofessoren Thomas Piketty har foreslått.

- En global progressiv formuesskatt reduserer mulighetene til å plassere penger i skatteparadiser. Statsministeren har dessuten vist til utlandet når hun argumenterer for å fjerne den norske formuesskatten på 1 prosent på nettoformue over 1 million kroner.

Det argumentet svekkes dersom vi får en internasjonal formuesskatt, sier Lysbakken. I tillegg vil SV ikke bare beholde, men også øke den norske formuesskatten.

Partiet holder også fast på sitt forslag fra valgkampen i fjor om å innføre en skatt på finanstransaksjoner som i sum er beregnet å utgjøre 9 milliarder kroner.

Forskjeller er gift Lysbakken sier at skatteskjerpelser for dem med høyest inntekt, kombiner med lettelser for dem med lave inntekter, vil være avgjørende for velferdsstatens fremtid.

- Det er veldig undergravende for den norske modellen når noen få beriker seg selv hemningsløst gjennom høye lederlønninger og skattekutt for de aller rikeste. Store forskjeller er gift for samfunnet, fordi det rokker ved den grunnleggende opplevelsen av at alle skal yte det hver enkelt kan og få goder og rettigheter noenlunde likt fordelt.

Dette er selve kontrakten i vårt samfunn og kjernen i den norske modellen, sier Lysbakken.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer