Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha 30 km/t i Oslo

Farten i Oslo skal ned. I bebodde strøk skal fartsgrensen settes ned til 30km/t. Det samme blir tilfelle i Oslo sentrum. Nye fartshinder skal stoppe travle sjåfører i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrådet for miljø og samferdsel i Oslo, Merete Agerbak-Jensen, vil at de som lever og bor i byen skal få tilbake byens sjarm, livskvalitet og bedre miljø. Nå vil hun ha lavere fartsgrenser. Unntaket blir hovedveiene og trafikkårer. Til høsten er planen om å sonemerke alle gater innen for den såkalte Ibsen-ringen med 30km/t. For å få ned farten må det bygges fartsdumper og andre reguleringer slik at det ikke er mulig å kjøre fortere.

- Oslo blir en bedre by å bot og leve i om fartsgrensene blir lavere, sier Merete Agerbak-Jensen til Dagbladet.

- I flere boligområder er det alt 30-soner, og alle stiller seg positive til ordningen. Rapporter fra utenlandske byer som har satt ned fartsgrensene er også bare positive. Jeg registrerer at det er nærmest tverrpolitisk enighet i Oslo om at fartsgrensene mer skal tilpasses de som bor i byen, enn de som kjører bil, sier Agerbak-Jensen, som får støtte av Oslo-politiet. Jan Kristiansen i trafikkavsnittet mener at en fartsgrense på 30km/t må kombineres med fysiske tiltak.

- Skal det bli 30km/t på Karl Johans gate døgnet rundt, må det bli hindringer som gjør at man ikke kan kjøre over 30, sier Jan Kristiansen.

Bilorganisasjonene er positive til lavere fartsgrense i bygatene og i boligområder. Formann i KNAs Oslo-avdeling, Cato Myhrvold, mener at man stort sett ikke kan kjøre særlig fortere enn 30km/t i sentrum.

- Så lenge farten ofte er mye, mye lavere, er forslaget et spill for galleriet.

<B>30 I BYEN: </B> Byråd Merete Agerbak-Jensen vil senke farten i boligstrøk i Oslo til beskjedne 30 km/t.