Vil ha 40 prosent av stemmene

Jonas Gahr Støre (Ap) er optimistisk foran valget.

GODT MOTTATT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er i dag omgitt av ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya. Der blir hans kritikk av Frps utenrikspolitikk godt mottatt.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
GODT MOTTATT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre er i dag omgitt av ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya. Der blir hans kritikk av Frps utenrikspolitikk godt mottatt. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har et potensial på over 40 prosent om vi får tak i de som sympatiserer med oss. Det er kult å ta folk fra andre partier, men det er enda viktigere å få våre egne velgere til stemmelokalene, sa Støre til de rundt 600 partiungdommene på AUFs sommerleir på Utøya, ifølge Dagsavisen.

Han ser på det som realistisk å nå 40 prosent ved valget, og mener det er opp til partiet selv. Målinger partiet sitter på viser at Ap har potensial til å få 41 prosent av stemmene. Da regner man med de som har Ap som førstevalg, og de som er nølende på sitt førstevalg og har Ap på andreplass. Dette tallet er bedre enn partiet hadde før valget i 2005.

Dagsavisen har snakket med statsviter og valgforsker Anders Todal Jenssen som mener Gahr Støre bare driver «profesjonell optimisme» for å oppildne folk til å gjøre en solid innsats. Han ble ifølge avisa behandlet som en helt av AUF-erne på sommerleiren.

Jonas Gahr Støre advarte i Dagbladet i går mot Frps utenrikspolitikk, og advarslene ble godt tatt i mot på Utøya.

— Det vil bli et Norge som ikke er til å kjenne igjen, sa Støre til Dagbladet.

- Vi har en posisjon internasjonalt som får høye karakterer fra uavhengige observatører. Med Frp's politikk vil vårt ry og omdømme bli alvorlig svekket, sier han. Frp vil kutte bistanden til Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika med drøyt fire milliarder kroner eller om lag 85 prosent, samt kutte støtten til miljø- og bærekraftig utvikling med 449 milioner kroner eller 25 prosent. Flyktningtiltak i Norge kuttes med 833 millioner kroner eller 41 prosent. Støtten til FN og FN-organisasjonene kuttes med 2,4 milliarder kroner eller i overkant av en halvering, i tillegg til at støtten til multilaterale finansinstitusjoner kuttes med 1,7 milliarder kroner.

— Tenk dere den dagen Siv Jensen skal troppe opp på kontoret til FNs generalsekretær og si hun vil halvere støtten til FN, eller når Per Sandberg kommer på G8-møte og sier at han vil kutte støtten til de fattigste landene med 85 prosent, advarte Støre til ungdommene, og mottok ifølge Dagsavisen stor applaus.

Støre ble enda et hakk mer populær da han byttet til fotballdrakten og viste frem sine sportslige ferdigheter.

FOTBALL- OG UTENRIKSMINISTER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre i aksjon på fotballbanen under sitt besøk på AUFs sommerleir på Utøya fredag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
FOTBALL- OG UTENRIKSMINISTER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre i aksjon på fotballbanen under sitt besøk på AUFs sommerleir på Utøya fredag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer