Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha 410 asylsøkere til å flytte inn på herregården

Mest golf og galopp på gården fra Norsk Hydros grunnlegger de siste årene.

 NYE PLANER:  Semb Hovedgård-eier Einar Chr. Nagell-Erichsen - her foran hovedbygningen i 1998 - har drevet oppdrett av blåblodige galopphester på den staselige gården ved Borrevannet.Nå er det planer om å bosette 410 asylsøkere på gården. ARKIVFOTO: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET.
NYE PLANER: Semb Hovedgård-eier Einar Chr. Nagell-Erichsen - her foran hovedbygningen i 1998 - har drevet oppdrett av blåblodige galopphester på den staselige gården ved Borrevannet.Nå er det planer om å bosette 410 asylsøkere på gården. ARKIVFOTO: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En slottslignende skipsredervilla i Bergen og en av Østlandets mest kjente herregårder er to av de 115 tilbudene Utlendingsdirektoratet (UDI) har fått om å huse asylsøkere på ordinær basis.

Staselige Semb Hovedgård i Horten kommune blir planlagt ombygd for å gi plass til 410 asylsøkere.

Norsk Hydro-grunnlegger Sam Eyde var den første kjente eieren av Semb Hovedgård, som de siste tiårene har vært mest kjent for en av landets beste golfbaner Borre og som base for edle galopphester i regi gårdeier og Schibsted-arving Einar Chr. Nagell-Erichsen.

Nagell-Erichsen, som så seint som i 2011 la ut Semb Hovedgård til en pris på 170 millioner kroner har leid ut til Drammen-firmaet Abir Norge for å realisere asylplanene.

Ombygging og brakker
Ifølge nyhetsnettstedet Vestviken24 kjøpte Nagell-Erichsen den nær 2 000 mål store prakteiendomen for 32 millioner kroner i 1996.

Direktør Christian Selvig i Abir Norge skriver i et brev til Horten kommune at Semb Mottak vil kunne starte å ta imot asylsøkere allerede i januar/februar 2016, og at hele det eksisterende bygget etter planen kan være «bygningsmessig tilpasset» i mai 2016.

Selskapet har planer om å sette opp anleggsbrakker på gården en periode som asylsøker-boliger.

30 000 plasser
Det var sist fredag 11. desember at anbudsfristen til UDI utløp.

- Direktoratet var i den runden primært ute etter å få anbydere med plass til i alt 30 000 ordinære asylplasser. Ialt 115 anbydere har mldt sin interesse, noen med kapasitet til rundt tusen beboere. Men vi har ikke oversikt foreløpig over hvor mange plasser denne runden kan gi. I første omgang er det nå de seks regionene som behandler tilbudene der de kommer fra, sier presserådgiver Martin Brynildsrud Andersson i UDI til Dagbladet.

Blant godkjenningsfaktorene som skal vurderes, er brannsikkerhet, sanitære forhold og nærhet til helsetjenester og brannvern.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media