Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha 68 milliarder til fly og båter

Forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll la i dag fram årets dyreste ønskeliste: Han vil gjerne ha 68 milliarder kroner for å kjøpe 6 nye fregatter og noen nye jagerfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll la i ettermiddag fram forsvarets investeringsprofil fra 1999 til 2006. Det har i lang tid vært klart at forsvaret ønsker å kjøpe nye fregatter, i tillegg trenger jagerfly-parken en opprustning. Når forsvaret handler sitter milliardene løst, og i de neste 7 årene håper Fjærvoll at politikerkollegene skal gi ham 68 milliarder kroner. For den summen får han minst 5 nye fregatter, et ukjent antall jagerfly samt opprusting av eiendommer og anlegg.

Brukt materiell

I investeringsplanen utelukker ikke statsråden at det kan bli aktuelt å kjøpe brukte jagerfly.

- Gjør noe ikke et stort nummer ut av det, formante Fjærvoll til journalistene på pressekonferansen.

- For å unngå feilinvesteringer er det viktig å se på alle alternativer, og pent brukt materiell kan være aktuelt å kjøpe, sa forsvarsministeren.

Må velge

Forsvarssjefen har tidligere sagt at dersom kongens menn ikke får større bevilgninger vil det gå kraftig utover forsvarsevnen. Blant annet er det behov for flere såkalte MTB'er, eller missiltorpedobåter. Men dagens investeringsplan er neppe lystelig lesning for sjefen. Heller ikke denne gang er det nok penger til nye MTB'er.

- I denne omgang prioriterer vi nye jagerfly og fregatter. Men om 3 år legges en ny langtidsplan fram, det kan hende forsvarssjefen får mer penger da, trøstet Fjærvoll.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media