Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha 700 000 i oppreisning til Kristian (31)

Bistandsadvokatene vil ha norgeshistoriens største oppreisning for terrorofrene etter 22. juli. De har nå levert 13 pilotsaker til Kontoret for voldsoffererstatning.

LIVSTRUENDE SKADD: Kristian Rasmussen ble livstruende skadd av bomben 22. juli, da han satt på kontoret sitt i Olje- og energidepartementet. Nå er han klar til å vitne i rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
LIVSTRUENDE SKADD: Kristian Rasmussen ble livstruende skadd av bomben 22. juli, da han satt på kontoret sitt i Olje- og energidepartementet. Nå er han klar til å vitne i rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bistandsadvokatene har nå sendt inn oppreisningskrav for 13 pilotsaker til Kontoret for voldsoffererstatning.  Pilotsakene skal forhandles muntlig i Erstatningsnemda og vil sette standarden for de mange tusen erstatningskravene etter terrorangrepene. 

Får bistandsadvokatene det som de ønsker, vil oppreisningen ligge mellom 700 000 kroner og 100 000 kroner.
I tillegg til oppreisning kan ofrene kreve ménerstatning og erstatning for økonomisk tap. Det er ventet at den ekstreme forbrytelsen vil føre til at grensen på 4,75 millioner kroner i samlet erstatning pr. person, blir brutt.

- Beløpene som kreves, kommer etter en totalvurdering. Dette er sak som savner sidestykke i norsk rettshistorie, og det er gitt klare signaler fra departementet at oppreisningsbeløpene bør settes høyt, sier advokat Christian Lundin, som leder den såkalte pilotsaksgruppa blant bistandsadvokatene i terrorsaken.

Livstruende skadd Kristian Rasmussen (31) satt på kontoret sitt i Olje- og energidepartementet, og var bare rundt 25 meter fra Breviks 950 kilos tunge bombe da den eksploderte.

Han pådro seg blant annet skader i buken og blødninger i hjernen, begge «av livstruende art».

I oppreisningsspørsmålet er ingeniøren plukket ut som pilotsak for de som var livstruende skadet i og ved regjeringskvartalet. Bistandsadvokatene ber om at denne gruppen tilkjennes 700 000 kroner i oppreisning. Den samme summen krever de for alle som ble livstruende skadet på Utøya.

- Det er dette bistandsadvokatene mener er rimelig. Jeg har tillit til at de kan saken og at de vet hva som er et riktig nivå, sier Rasmussen til Dagbladet.

Etter eksplosjonen lå han 12 dager i koma på Ullevål sykehus, før han ble overført til rehabilitering ved Sunnaas. Trass de omfattende skadene er han i dag så godt som helt frisk.

- Jeg kom fra det med stort hell. I dag lever jeg et normalt liv, sa Rasmussen da han forklarte seg i retten i forrige uke.

300 000 til «båtmennene»   I tillegg til de som ble livstruende skadet i regjeringskvartalet og på Utøya, krever bistandsadvokatende følgende oppreisningssummer for de forskjellige gruppene av fornærmede:

HARDT SKADD:  Kristian Rasmussen to måneder etter terrorangrepet. Foto: Jo Straube
HARDT SKADD: Kristian Rasmussen to måneder etter terrorangrepet. Foto: Jo Straube Vis mer

• Etterlatte —500 000 kroner
• Personer med betydelige fysiske skader— 600 000 kroner
• Fornærmede uten fysiske skader på Utøya — 500 000 kroner
• Fornærmede uten fysiske skader fra regjeringskvartalet — 300 000 kroner. Bistandsadvokatene argumenterer her for at grensene for hvem som har krav på dette, må trekkes flere hundre meter fra åstedet.
• Hjelperne — de såkalte «Båtmennene» — 300 000 kroner
• AUF-leirdeltakere fra på landsiden — 100 000 kroner

- Vi har brukt mye tid på å finne de såkalte pilotsakene. Det er gjort for å etablere et nivå for den enkelte kategori, slik at dette legges til grunn for alle de andre sakene. Vi mener det er holdepunkter for å kreve disse beløpene ut fra rettspraksis, føringene som allerede er gitt og sakens ekstraordinære karakter, sier advokat Christian Lundin.    

4000 kan få oppreisning Direktør Marit Zahl Jonassen ved Kontoret for voldsoffererstatning sier det er vanskelig å anslå hvor mange som har krav på erstatning.

- Totalt kan det kanskje gjelde 3-4000 saker, kanskje flere. I tillegg kan det være personer som søker oppreisning, økonomisk tap for forsinkelse på utdannelse og siden søker om ménerstatning. Da vil vi kunne få tre saker på én person, forklarer hun.

De regner med å behandle pilotsaken i løpet av mai. Sakene går deretter videre til Erstatningsnemda som har myndighet til å fastsette en høyere oppreisning enn det som er gjeldende praksis. Erstatningsnemda tar sikte på å behandle klagene på pilotsakene i september eller oktober. Etter dette starter Kontoret for voldsoffererstatning behandling av resten av sakene med Erstatningsnemdas avgjørelse som grunnlag.
 

 

HER SATT KRISTIAN:  Kristian Rasmussen satt her, på dette utbombede møterommet i R4. Han var bare rundt 25 meter fra stedet der bomba gikk av. Foto: Jacques Hvistendahl
HER SATT KRISTIAN: Kristian Rasmussen satt her, på dette utbombede møterommet i R4. Han var bare rundt 25 meter fra stedet der bomba gikk av. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling