Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha aldersgrense for omskjæring av gutter

Barneombud Reidar Hjermann.

VIL HA ALDERSGRENSE: Barneombudet vil ha en nedre aldersgrense for omskjæring av gutter på 15 eller 16 år. Fjerning av forhuden til guttebarn bør ikke være tillatt av hensyn til barna, sier barneombud Reidar Hjermann til Adresseavisen. 

Foto: Leif Stang / Dagbladet
VIL HA ALDERSGRENSE: Barneombudet vil ha en nedre aldersgrense for omskjæring av gutter på 15 eller 16 år. Fjerning av forhuden til guttebarn bør ikke være tillatt av hensyn til barna, sier barneombud Reidar Hjermann til Adresseavisen. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneombudet vil ha en nedre aldersgrense for omskjæring av gutter på 15 eller 16 år. Fjerning av forhuden til guttebarn bør ikke være tillatt av hensyn til barna, sier barneombud Reidar Hjermann til Adresseavisen.

- Vi ønsker ikke at barn skal utsettes for ikke-medisinske inngrep. I den grad de skal bli omskåret, må de få en anledning til å gi sitt samtykke, i en alder som er rimelig, sier Hjermann til avisen.

Etter norsk lov har en 15-åring selv rett til å bestemme over religiøse forhold, mens 16 år er den helserettslige myndighetsalderen.

Helse- og omsorgsdepartementet sendte i slutten av april ut på høring et forslag til lovregulering av rituell omskjæring av guttebarn. I høringsnotatet blir det foreslått at inngrepet må utføres av leger eller andre eksperter, og at det skal være gratis. Det er dette høringsutkastet Barneombudet nå har svart på.

Smerteopplevelse - Dette handler om foreldres bestemmelsesrett versus barns rettigheter. Det er ingen medisinsk begrunnelse for å omskjære alle guttebarn, og nå har vi bedre kunnskap for eksempel om hvordan spedbarn opplever smerte. Derfor må vi ta denne diskusjonen nå, sier Hjermann.

Hjermann opplyser at han har fått negative reaksjoner fra religiøse ledere. Han har også snakket med ungdommer om saken.

- Vi har også hatt møte med fire omskårede gutter fra Midtøsten og Afrika, hvor tre av dem mener en aldersgrense er riktig. Samtidig sa de at foreldregenerasjonen vil stille seg negative til en aldersgrense. De mente inngrepet ikke har så mye med religion å gjøre, men mest med kultur, sier Hjermann.

- Dramatisk og alvorlig Norske jøder reagerer svært negativt på Barneombudets holdning i saken.

- En aldersgrense er i praksis et forbud for oss som omskjærer våre barn på den åttende dagen. Omskjæring er et eksistensielt spørsmål, og derfor er Barneombudets forslag dramatisk og alvorlig for oss, sier Ervin Kohn, leder av Det Mosaiske Trossamfund i Norge.

Statssekretær Tord Dale (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Adresseavisen at de vil gå gjennom alle innspillene til høringsnotatet, men at de ikke ønsker å kommentere svarene underveis.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling