Vil ha alle kort på bordet

Røkke ser fram til å høre journalistene fra Dagens Næringsliv i retten på mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var en smilende og blid Kjell Inge Røkke (46) som forlot rettssalen etter fjerde dag i den såkalte båtsertifikatsaken i dag. Retten avgjorde i dag at de tre Dagens Næringslivs-journalistene som avslørte saken skal vitne som planlagt _ tross protester fra forsvarerne til de to tiltalte Claes Pallin (55) og John Inge Valand (43).

Retten tillater også at de hemmelige lydopptakene av samtaler mellom Røkkes personlige assistent John Inge Valand og båtmekler Erik Øye (42) blir avspilt som bevis _ tross protester fra de samme forsvarerne.

- Jeg synes det er positivt at journalistene kommer i retten, og også at vi får avspilt disse opptakene. Det er positivt at alle sider av saken blir belyst, sa Røkke til pressen etter at retten var satt.

Koster 600 kroner

Den svenske skipsinspektøren Claes Pallin, som har utstedt de omtalte båtsertifikatene, forklarte seg for retten i dag. Han hevder å ha avlagt en muntlig eksamen med Kjell Inge Røkke på hans kontor på Aker Brygge, og fastholder at sertifikatene var utstedt \'på lovlig vis.

- Absolutt. Jeg har ransaket meg selv, og kan fortsatt se meg selv i speilet, sa Pallin i retten.

Kjell Inge Røkke var fornøyd med Pallins forklaring.

- Den var i samsvar med det vi vet skjedde, og det er positivt for oss, sa Røkke.

SENTRAL: Den svenske skipsinspektøren Claes Pallin, som har utstedt de omtalte båtsertifikatene, forklarte seg for retten i dag. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
SENTRAL: Den svenske skipsinspektøren Claes Pallin, som har utstedt de omtalte båtsertifikatene, forklarte seg for retten i dag. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

Claes Pallin nekter for å ha mottatt 60.000 kroner i betaling for sertifikatene, slik båtmekler og oppdragsgiver Erik Øye har forklart i politiavhør.

- Hva koster disse sertifikatene, ville aktor Susie Bergstrand vite.

- I ren avgifter til Chalmers (svensk sjøfartshøgskole, red.anm.) er prisen 600 kroner. Og 200 kroner for kystskippersertifikatet.

- Har Øye ringt til deg og spurt om prisen på fartøyseksamen klasse åtte?

- Han kan ha gjort det, jeg husker ikke. Men det er naturligvis den prisen Chalmers opererer med - 600 kroner.

Fikk 4000

Deretter ble Pallin forelagt en såkalt blåbok, eller et kystskippersertifikat, som ble kjøpt av Dagens Næringslivs journalist Erik Tumyr, under falsk navn.

- Ifølge Erik Øye fikk du 10.000 kroner fra ham for dette, sa aktor.

- Helt feil. Det har jeg aldri fått. Jeg har fått fire tusen kroner av Øye _ kontant. Hver gang jeg har vært over til Norge, sa Pallin, som forklarte at han fikk samme sum av Øye etter møtet på Røkkes kontor.

- Øye hevder også du har fått et større beløp i forbindelse med dette?

- Nei. Det har jeg ikke. Jeg har fått kun 4000 kr, sa Pallin.

- Har du mottatt penger på andre måter fra Øye?

- Det finnes en overføring på 60.000 kroner til min postgirokonto. Det var blant annet en formidlingsavgift - jeg hadde formidlet en kontakt til Øye som var interessert i å kjøpe en båt. I tillegg var det betaling for besiktigelse av båter. Det var som privatperson. Dette var mellom Øye og meg, sa Pallin.

- Det framkommer også en overføring på 51.000 kroner fra Øye. Hva er det, ville aktor vite.

- Det har jeg kontrollert, og funnet ut at jeg har ingen slik konto. Det vet jeg ikke noe om, sa Pallin.

Ikke endret forklaring

Claes Pallin kan heller ikke huske å ha møtt noen av de andre nordmennene som skal ha fått utstedt svenske båtsertifikater. Flere av disse møter som vitner seinere i saken.

- Har du fått tilbud om å endre forklaring i denne saken, spurte aktor plutselig.

- Absolutt ikke. Jeg står for det jeg sier. Absolutt nei, svarte en irritert Pallin.

Etterpå forklarte han at han ble regelrett forbannet da han fikk dette spørsmålet.

Tidligere har Kjell Inge Røkke sagt at han skal ha blitt forsøkt utpresset av Erik Øye, som da truet med å endre forklaring.

Mandag morgen vitner de tre Dagens Næringsliv-journalistene Erik Tumyr, Knut Gjerne og Eskil Engedal.

BLID: Kjell Inge Røkke er fornøyd med utfallet av rettssaken så langt, og satser på å følge saken i mål.