Vil ha anbefalte, belyste ferdselsårer og mer uniformert personell i gatene

Arbeidsgruppe foreslår en rekke tiltak for å forhindre voldtekter i Oslo.

FORESLÅR TILTAK: Arbeidsgruppen foreslår en rekke tiltak i bekjempelse av voldtekt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FORESLÅR TILTAK: Arbeidsgruppen foreslår en rekke tiltak i bekjempelse av voldtekt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en rekke alvorlige overfallsvoldtekter høsten 2011 vedtok Oslo bystyre å sette ned en arbeidsgruppe for å vurdere innstas og tiltak i bekjempelse av voldtekt. I dag kom deres sluttrapport.

- Arbeidsgruppen har jobbet siden i vinter og en del tiltak er jo allerede igangssatt. Når det gjelder overfallsvoldtekter er det først og fremst snakk om bekjempelse av grov kriminalitet, og det er det politiet som har hovedansvaret for, sier Ola Elvestuen, byråd for miljø og samferdsel, til Dagbladet.

Han understreker at det likevel er mye som kan gjøres for å motarbeide en utrygghetsfølelse i byen, blant annet økt tilstedeværelse av kommunens egne ansatte, bedre belysning, styrking av overgrepsmottaket på legevakta og mer målstyrte kontroller av salgs- og skjenkesteder.

- Ellers er det viktig å jobbe med dette i skolen og i skolehelsetjenesten. Det er viktig å jobbe inn mot ulike ungdomsmiljøer, sier Elvestuen.

MANGE VOLDTEKTER: Etter en rekke alvorlige voldtekter i 2011 har en arbeidsgruppe vurdert innstas og tiltak i bekjempelse av voldtekt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MANGE VOLDTEKTER: Etter en rekke alvorlige voldtekter i 2011 har en arbeidsgruppe vurdert innstas og tiltak i bekjempelse av voldtekt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Han ønsker å etablere trygge offentlige rom og mener det er nødvendig med et bredt sett av tiltak og en felles innsats for å få til dette.

- Dette er et systematisk arbeid som må foregå over tid, sier han.

Arbeidsgruppen har representanter fra ulike etater i kommunen, politiet, Rådet for innvandrerorganisasjoner, NHO Reiseliv og NHO Service.

- Det er mange gode forslag til tiltak i rapporten og nå skal bystyret se på hvordan de kan iverksettes. På bakgrunnen av rapporten vil vi også fremme en egen bystyresak, sier Elvestuen.