Vil ha angrepillen lettere tilgjengelig

Statens legemiddelverk vil selge hvor som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nødprevensjon kan bli lettere å få tak i når apotekene er stengt eller for langt unna, dersom anbefalingen fra Statens legemiddelverk (SLV) blir fulgt opp. SLV mener angrepillen bør selges hvor som helst.

Fra 1. november 2003 ble det åpnet for at enkelte reseptfrie legemidler som smertestillende midler og nikotinpreparater kunne selges i butikker og på bensinstasjoner.

Statens legemiddelverk (SLV) har nå evaluert ordningen på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Konklusjonen er utelukkende positiv, skriver Aftenposten.

SLV mener ordningen er så vellykket at departementet bør utvide ordningen. SLV foreslår blant annet at nødprevensjon, på folkemunne kalt angrepillen, syrenøytraliserende midler (mot sure oppstøt), enkelte allergimedisiner og mildere kortisonkremer og - salver nå skal kunne kjøpes i butikker eller på bensinstasjoner.

- Angrepillen er sikker. Selv om det skulle bli en liten grad av feilbruk, så ser vi ingen risiko ved det. Hensikten er å hindre uønskede svangerskap hos yngre kvinner. Da er tilgjengelighet et viktig moment. I Nord-Norge, hvor man har den høyeste frekvensen av aborter, har man færrest apotek, og det kan ofte være langt til nærmeste apotek. Derfor tror vi vårt forslag vil gi økt tilgjengelighet alle steder i landet, og at det kan få ned antall aborter i Nord-Norge, sier overlege Steinar Madsen i SLV.

President Torunn Janbu i Den norske lægeforening er positiv til forslaget, såframt forbrukerne får forsvarlig informasjon om legemiddelbruken.

(NTB)