Vil ha anonyme jobbsøknader

Likestillingsombudet støtter Venstres forslag.

FIKK TRE AVSLAG: Dagbladet skrev i dag om Mahad Abdi Jama, som ikke ble kalt inn til jobbintervju til en butikkjobb før han søkte under navnet Mats. Da hadde han først blitt avvist tre ganger. Foto: HANS ARNE VEDLOG
FIKK TRE AVSLAG: Dagbladet skrev i dag om Mahad Abdi Jama, som ikke ble kalt inn til jobbintervju til en butikkjobb før han søkte under navnet Mats. Da hadde han først blitt avvist tre ganger. Foto: HANS ARNE VEDLOGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Likestillingsombudet stiller seg positive til et forslag i Venstres partiprogram, om å innføre anonyme jobbsøknader i det offentlige.

Personer med minoritetsbakgrunn sliter med å komme inn i arbeidsmarkedet, og Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås tror anonyme jobbsøknader kan bidra til at flere får en sjanse.

Navnet står i veien
- Vi synes forslaget fra Venstre er utfordrende og konkret. Vi vet at mennesker med minoritetsbakgrunn sliter med å komme i jobb. Mange er høyt kvalifiserte og sender hundrevis av jobbsøknader, men får aldri komme på jobbintervju sier hun. Ofte er det navnet som står i veien, sier Gangås til Dagbladet.

Dagbladet skrev i dag om Mahad Abdi Jama, som først fikk komme til jobbintervju til en butikkjobb da han søkte under navnet Mats. Da hadde han blitt avvist tre ganger.

Venstre mener det offentlige bør se muligheten til å drive kampen mot diskriminering framover, og tror anonymisering av jobbsøknader vil være et godt grep.

- Venstre vil bekjempe alle former for rasisme og diskriminering. Alle har vi et ansvar for å bekjempe rasisme, men staten må gå foran, sier nestleder i Venstre Trine Skei Grande.

Skei Grande mener staten har et særlig ansvar for at det ikke skjer diskriminering i offentlig regi.

- Dessverre vet vi at alt for mange diskrimineres, stikk i strid med liberale verdier om menneskeverd. Det er trist å lese om at godt kvalifiserte mennesker som bor i Norge har søkt på mer enn hundre jobber — uten å bli innkalt til et eneste intervju, sier Skei Grande.

Vil ha med private
Skei Grande mener også bransjeorganisasjonene må ta tak i utfordringene og utfordrer landets ledende nærings- og arbeidsgiverorganisasjon innen privat tjenesteytende sektor, HSH, til å ta tak i diskriminering og fordommer ved ansettelser på samme måte som det offentlige.

Hun mener offentlige myndigheter har et særlig ansvar for å hindre diskriminering. Venstre mener det må gjøres mer for å bekjempe rasistiske holdninger og atferd blant offentlige tjenestemenn.

- Venstre vil arbeide for at det blir et mål å rekruttere til stat og kommune det samme antall arbeidstagere fra minoritetene som deres andel i befolkningen. Venstre er mot å kvotere inn innvandrere, men mener staten og kommunene må pålegge seg selv mål for å øke andelen av innvandrere ved ansettelser, avslutter Skei Grande.

Prøveprosjekt startet
Oslo kommune har også fra 1. mars i år igangsatt et prøveprosjekt med slike anonyme jobbsøknader. Målet er å hindre at innvandrernavn sjaltes ut fra søkerbunken.

- For noen arbeidsgivere er det kanskje enklere å kalle inn Harald til jobbintervju, enn å kalle inn Hassan. Selv om begge er like godt kvalifisert. Også for andre grupper som personer med nedsatt funksjonsevne, er det vanskelig å komme i en intervjusituasjon. Et forsøk med anonyme jobbsøknader kan avsløre om det virkelig er slik at arbeidsgivere putter folk i bås basert på navnet, kjønn eller om man er rullestolbruker, sier hun.

Finansbyråd Stian Berger Røsland fra Høyre, sier diskrimineringen på arbeidsmarkedet er en utfordring å ta på alvor.

- Det er et stort problem at jobbsøkere med fremmedklingende navn ikke blir kalt inn, sier Røsland.

- Beklagelig
Kari Helene Partapuoli ved Antirasistisk Senter synes det er synd å måtte ty til slike virkemidler, men sier prøveprosjektet i Oslo er et viktig grep for å se hvor hindringene i et inkluderende arbeidsliv ligger.

- Kvalifikasjoner burde tale sitt tydelige språk. Vi synes det er beklagelig at det er nødvendig å anonymisere søknader.

STØTTER: Venstre-nestleder Trine Skei Grande vil at det offentlige skal starte prøveordning med anonyme jobbsøknader. FOTO: SCANPIX
STØTTER: Venstre-nestleder Trine Skei Grande vil at det offentlige skal starte prøveordning med anonyme jobbsøknader. FOTO: SCANPIX Vis mer