Vil ha åpne dører

Forsvarerne i Orderud-saken vil motsette seg at fengslingsmøtene i morgen og fredag holdes for lukkede dører, men bare Lars Grønnerøds forsvarer vil begjære referatforbudet opphevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen blir Grønnerød og Kristin Kirkemo framstilt for fornyet varetektsfengsling i Nedre Romerike forhørsrett, mens Veronica og Per Kristian Orderud fremstilles fredag. Alle de fire drapssiktede vil begjære seg løslatt.

- Jeg mener folk bør få vite hva som egentlig skjer i denne saken, og det vil være nyttig for min klient at folk får høre hans historie, sier Grønnerøds forsvarer, advokat Steinar Wiik Sørvik.

- Jeg ser ingen grunn til å begjære referatforbudet opphevet. Det er allerede skrevet så mye at det ikke vil ha noen konsekvenser likevel, sier Kristin Kirkemos forsvarer, advokat Tor Kjærvik.

Hovedregel

- Vi forholder oss også til hovedregelen om referatforbud og vil ikke begjære det opphevet, sier advokatfullmektig Jarl Borgvin Dørre som er assistenten til Per Kristian Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz.

- Jeg ser heller ingen grunn til å ta noe initiativ for å få referatforbudet opphevet, sier Veronica Orderuds forsvarer, advokat Frode Sulland.

Skjulte kort?

Hovedregelen i loven er at det er referatforbud fra rettsmøter forut for hovedforhandlingene - selve rettssaken - men forhørsretten kan i kjennelse oppheve referatforbudet. Et fengslingsmøte i forhørsretten er etter hovedregelen åpent for offentligheten, men retten kan lukke dørene av hensyn til etterforskningen.

- Blant de spørsmål retten må ta stilling til hvis referatforbudet begjæres opphevet, er om politiet fortsatt har skjulte kort, og om andre personer kan få informasjon som kan vanskeliggjøre oppklaringen av saken, sier professor i offentlig rett, Jon T. Johnsen.

(NTB)