Vil ha asylmottak i Afrika

Frp-lederen står fast på omstridt forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partilederne Jens Stoltenberg (Ap), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Kristin Halvorsen (SV), Liv Signe Navarsete (Sp), Dagfinn Høybråten (KrF) og Lars Sponheim (V) var i kveld samlet til nok en debatt på TV 2. Den første gikk på NRK mandag.
Asylpolitikk ble etter hvert et tema. I år ventes 18 000 asylsøkere til Norge, noe som er ny rekord.

Frp-leder Siv Jensen slo fast at med en Frp-regjering kunne det bli aktuelt med norske asylmottak i Afrika da hun ble konfrontert med dette forslaget fra sin innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

- Det er fornuftig å hjelpe asylmottakere i sine nærområder. Derfor vil vi gjerne ha asylmottak der. De som likevel kommer hit til Norge, må settes i lukkede mottak slik at vi får kontroll med dette, sier Jensen som mener dagens asylpolitikk er helt ute av kontroll, sier Jensen.

Sjokkskadet
Også høyrelederen liker dårlig de rødgrønnes asylpolitikk.

- Jeg er litt sjokkskadet over hva regjeringen har holdt på med i fire år. Ved å sende ut liberale signaler får vi en tilstrømning. Da jeg var kommunalminister fikk vi redusert tilstrømmingen fra 17000 til 5000 fordi vi turde å være tøffe og konsekvente. Det var sånn jeg fikk tilnavnet Jern-Erna, sier Solberg.

Statsminister Jens Stoltenberg forsvarer politikken.
- Både hva vi selv gjør, men også hva som skjer ute i verden påvirker tilstrømningen til Norge. Den går opp og ned. De som har krav på beskyttelse skal få opphold i Norge, og de som ikke har krav på beskyttelse, skal sendes raskt ut, sier Stoltenberg.

Navarsete mener det er nødvendig med flere tiltak.
- Vi må øke kontrollen langs grensa. Vi må sørge for at de som ikke skal bli i landet raskt blir sent ut, og vi må sørge for at de som skal bli i landet får rask og god integrering, sier Navarsete.

Frp-lederen liker å diskutere asylpolitikk.
- Vi har advart mot konsekvensene av en liberal asylpolitikk i 40 år. Derfor er det litt kostelig å høre på de andre partiene. Nå kappes de om å snakke om noe de overhodet ikke har greie på, sier Jensen.

- Fattig-svik
SV-leder Kristin Halvorsen fikk gjennomgå for sine uttalelser om fattigdom i forrige valgkamp om at fattigdom kan avskaffes med politisk vilje og et pennestrøk. I Soria Moria-erklæringen står det klart at fattigdom skal avskaffes. Nå sier Halvorsen noe annet.

- Det er enkelt å bevilge penger til fattigdomstiltak, men det er umulig å avskaffe fattigdommen helt fordi den måles i forhold til gjennomsnittet. Likevel må vi ha det som målsetning hele tida. Vi bør ha som mål alle sammen at vi skal avskaffe fattigdommen særlig blant barn. Vi vil aldri klare å gjøre det 100 prosent, men vi bør ha det som et ambisiøst mål, sier SV-lederen etter å ha fått hard kritikk fra opposisjonen.

- Jeg vil minne henne på at hun skulle fjerne fattigdommen med et pennestrøk, men utviklingen går feil vei. Det er et av de groveste løftebruddene i norsk politikk, sier Jensen.

Hun får støtte av Høybråten.

- Det er lett for meg å skåre billige poenger mot Kristin Halvorsen på dette. Det er et svik at hun ga inntrykk av at dette var
lett å løse og bare handlet om politisk vilje. Fire år seinere er situasjonen verre. Hvis må målrette tiltakene og øremerker penger, sier han.

- Dette er flaut. Det er et moralsk svik av deg å ikke si at du har lært, Kristin, sier Lars Sponheim.

Halvorsen og Stoltenberg forsvarer sine tiltak mot fattigdom de siste fire åra.

BARKET SAMMEN:Partilederne (f.v.) Dagfinn Høybråten (KrF), Kristin Halvorsen (SV), Siv Jensen (Frp), Jens Stoltenberg (Ap), Erna Solberg (H), Lars Sponheim (V) og Liv Signe Navarsete (Sp) hamret løs mot hverandre under Folkemøtet på TV 2 i kveld. Foto: TV 2
BARKET SAMMEN:Partilederne (f.v.) Dagfinn Høybråten (KrF), Kristin Halvorsen (SV), Siv Jensen (Frp), Jens Stoltenberg (Ap), Erna Solberg (H), Lars Sponheim (V) og Liv Signe Navarsete (Sp) hamret løs mot hverandre under Folkemøtet på TV 2 i kveld. Foto: TV 2 Vis mer

- Kristin har vært en pådriver for å bekjempe fattigdom, ikke minst blant barn. Men vi er ikke fornøyde, og skal gjøre mer. Vi har et mål om å avskaffe fattigdom, men må nok erkjenne at vi aldri vil nå dette fullt ut selv om vi streber etter det hver dag, sier Stoltenberg.

- De siste tallene vi har er fra 2007. Etter 2007 har vi blant annet gjort et skikkelig løft for minstepensjoner og uføre. Disse tallene er ikke dommen over det vi har gjort, sier Halvorsen.

Sp-leder Navarsete erkjenner at regjeringen ikke har innfridd fullt og helt.

- Heller ikke denne regjeringen har klart å innfri helt dette løftet, sier Liv Signe Navarsete.

Pensjonister på McDonald's
 Frp's foreslåtte skatteletter fikk hard kritikk.
- En del land har lavere skatter enn Norge, men de har også dårligere velferd. Frp vil fundamentalt endre det norske samfunnet. De vil fjerne 50-60 milliarder fra felleskassa, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Han får støtte fra SV-leder Kristin Halvorsen som mener det norske velferdssystemet er grunnen til at Norge har klart seg så godt i finanskrisa.

- Noe av det som har gjort inntrykk på meg er når pensjonister i USA i en alder av 75 år har måttet troppe opp på McDonald's for å få jobb fordi pensjonene deres har forsvunnet. Sånn er det ikke i Norge.

Det får Frp og Høyre til å reagere.

- Statsministeren forsøker å si at alt som er godt i Norge, skyldes Arbeiderpartiet. Det er ikke sånn. De pengene staten ikke tar inn fra folk, bruker de på noe fornuftig for eksempel til å betale ned studielån og boliglån. Og den viktigste skatteletten er den som går til bedrifter fordi det trygger arbeidsplasser., sier Solberg.

Comeback
Det er TV 2-profil Oddvar Stenstrøm som leder kveldens partilederdebatt fra studio på Karl Johan. Det er comebacket hans i manesjen etter at Holmgang-programmet ble tatt av plakaten for snart to år siden.

- I direktesendte politiske tv-debatter med publikum blir det tydelig at politikk handler om følelser. Politikk engasjerer folk på en praktisk og konkret måte, det skal vi få fram i folkemøtene, sier Oddvar Stenstrøm.