VIL HA 24-ÅRING DØMT: Statsadvokat Geir Evanger har nedlagt påstand om åtte års fengsel for den terrortiltalte 24-åringen. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
VIL HA 24-ÅRING DØMT: Statsadvokat Geir Evanger har nedlagt påstand om åtte års fengsel for den terrortiltalte 24-åringen. Illustrasjon: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

Vil ha åtte års fengsel for terrortiltalt 24-åring

- Har bidratt til svært alvorlige forbrytelser, sier aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokat Geir Evanger nedlegger påstand om åtte års fengsel for 24-åringen fra Fredrikstad som er tiltalt for såkalt terrorforbund.

24-åringen er tiltalt etter straffelovens paragraf 147, den såkalte terrorparagrafen. Han anklages for å ha bidratt til å skape frykt i den syriske befolkningen, samt ha ytt støtte til organisasjoner som Den islamske stat (IS) og Al-Nusra-fronten.

- Bevæpnet fotsoldat - Han framstår som en bevæpnet fotsoldat, klar til innsats, sier Evanger.

- Han var målbevisst, og reiste til Syria for å slutte seg til en terrororganisasjon, for å utkjempe en annen manns krig. Dermed bidro han til å begå svært alvorlige forbrytelser, sier statsadvokaten.

Evanger viser også til brutaliteten IS er kjent for å utvise i Syria.

Gjennomsnitts-straff De ulike leddene og bokstavene i terrorparagrafen har ulik strafferamme; alene kan deltakelse i terrorforbund gi tolv års fengsel, mens støtte til en terrororganisasjon gir seks år. Aktoratet har altså landet på gjennomsnittssummen.

Evanger sier han ikke er sikker på hvorvidt 24-åringen vil ta lærdom av en fengselsstraff, når han er så motivert.

- Men det kan jo hende at han kjøler seg ned og tenker over dette, og går bort fra slike tanker om noen år, sier han.

Selv har Fredrikstad-mannen hele tida hevdet at han høsten 2013 dro til Syria for å drive hjelpearbeid blant det syriske folket, som led på grunn av president Bashar al-Assads overgrep. Aktoratet kjøper ikke den forklaringen, og viser bl.a. til at han researchet og bestilte en betydelig mengde kamp-/feltustyr foran reisen, men ikke noe utstyr til bruk i hjelpearbeid.

Chatter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gjennomført svært omfattende overvåking av 24-åringen, bl.a. har de hatt kontroll på Facebook-aktiviteten hans. Der har han postet militant islamistisk materiale og chattet med kjente Syria-krigere som Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer om militære aktiviteter.

«Jeg slåss mot kurderne nå. Men jeg slåss også mot den syriske hæren», skriver han til en kvinne.

«Måtte Allah ødelegge de vantro gjennom din Kalasjnikov», skriver Hammer, kjent som skarpskytter i IS, til ham.

- Sonderte grupperinger Aktoratet finner det også bevist at tiltalte var kraftig radikalisert i tida før han dro, og forhørte seg om hvorvidt IS eller andre grupperinger var den riktige å bli medlem i.

24-åringen ble i slutten av januar 2014 skutt i beinet og returnerte til Norge. Men aktoratet hevder PST-overvåkingen viser at han var svært deltakende i Syria-virksomheten gjennom sin aktivitet på nettet, og at han planla å reise tilbake på nyåret 2014/15. Derfor ble han pågrepet i desember og har sittet i varetekt siden.

Dette er andre gang en sak som dreier seg om fremmedkrigere føres for retten i Norge.