Vil ha avtale for Ingrid

Kronprins Haakon ønsker en avtale med pressen om å skjerme Ingrid Alexandra. 2. april starter han samtalene med Norsk Presseforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meste av livsløpet til Ingrid Alexandra er allerede lagt. Barnet blir nummer to i arverekkefølgen - og ble dermed født inn i et liv i offentlighet.

Men det betyr ikke at kronprins Haakon synes det er greit at datteren blir omtalt og fotografert i andre sammenhenger enn de offentlige, gjennom barne- og ungdomsåra.

- Barn har et særskilt krav om beskyttelse, påpeker kronprinsen i et intervju med fagbladet Journalisten.

Ingen unntak

Etter kronprinsesse Dianas død inngikk det britiske kongehuset en avtale med britiske redaktører om å la prins William og Harry være i fred. 2. april møter kronprins Haakon styret i Norsk Presseforbund med mål om å få til en liknende avtale med mediene om hvor grensa for privatlivets fred skal gå for ham selv, kronprinsesse Mette-Marit, Marius og spesielt prinsesse Ingrid Alexandra.

- Ja, jeg håper det blir resultatet. Jeg vet ikke akkurat hvordan vi kan komme fram til det. Men i utgangspunktet håper vi nå å være en konstruktiv dialogpartner, og at vi kan finne fram til løsninger hvor barnas interesser blir ivaretatt. Jeg håper vi kan finne fram til en type plattform og noenlunde felles forståelse som vi kan jobbe ut fra. Det hadde vært fint, sier kronprins Haakon.

I pressens Vær varsom-plakat punkt 4.8 heter det: «Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet.» Og kronprinsen er krystallklar på at hans egen datter ikke er noe unntak i så måte.

- Selv med den spesielle situasjonen tronarvingen befinner seg i?

- Absolutt; i og med at vi gjennom mediene tar med det norske folket på en del kongelige anledninger, som bryllup, barnefødsler og dåp, så er vår ramme for privatliv mindre enn for de fleste andre, sier han.

Sikkerhetsvakter

I likhet med kronprins Haakon vil Ingrid Alexandra få offentlige plikter i barneåra utover nasjonaldagen.

Ellers vil prinsessen vokse opp i et skjermet miljø på Skaugum.

Livvakter fra Den kongelige eskortetjeneste vil til enhver tid - så lenge kronprinsparet eller deres barn er hjemme - bo på Skaugum. Tronarvingen vil gjennom oppveksten alltid ha to sikkerhetsvakter med seg, og når hun kommer i skolepliktig alder, vil det alltid være to polititjenestemenn i umiddelbar nærhet.

Etter ønske fra kong Harald og dronning Sonja opplevde Haakon selv at han stort fikk være i fred for pressen fram til han var tolv år gammel.

Men han innrømmer i intervjuet at han opplevde det som vanskelig når enkelte medier gikk inn og fikk medelever til gi informasjon om kjærester og annet i klassesammenheng.

Det er trolig dette han nå ønsker at Ingrid Alexandra skal slippe å oppleve når hun selv begynner på skolen.

- For det første, når vi snakker om medier og barn, så må det gjelde alle barn og ikke bare henne. Men det er klart at dette er en problemstilling som er mest aktuell blant annet for våre barn, sier kronprins Haakon.

VIL HA AVTALE: Kronprins Haakon vil ha en avtale med mediene om hvor grensa for privatlivets fred skal gå for familien og spesielt prinsesse Ingrid Alexandra.