Vil ha bare hemmelige søkere

Oslo Høyre vil at arbeidsgiveren bare får se ID-nummer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Vi kjenner til at det er mye diskriminering i arbeidslivet. Derfor ønsker vi å ta fra arbeidsgiveren muligheten til å sile bort søkere med annerledesklingende navn, sier bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, Mertefe Bartinlioglu, til Dagbladet.no.

Han foreslår nå at alle som søker på jobber i Oslo kommunen får tildelt et ID-nummer, slik at arbeidsgiveren ikke har muligheten til å vite navnet til de som de kaller inn til jobbintervju.

Kritiserer kvotering

I går ble det klart at Høyres bystyregruppe stiller seg bak kravet. Bartinlioglu tror det nå er stor sjanse for at det vil bli flertall for forslaget i bystyret.

- Dette er et godt alternativ til SVs forslag om moderne kvotering. Det hjelper ikke å bytte ut en form for diskriminering med en annen, sier Bartinlioglu.

Høyre-politikeren ser for seg at kommunen opprettet et eget kontrollorgan som tildeler ID-numrene, slik at arbeidsgiveren ikke får noe mulighet til å vite søkerens identitet før de møtes til jobbintervju.

Bra for kvinner

Bartinlioglu har utarbeidet forslaget sammen med Høyre-politikeren Mubashar Kapur. Han forteller at forsøk med ordningen i Gøteborg i Sverige har vært svært vellykte.

STAKKARSLIGJØRING:- Jeg vil ha jobben på bakgrunn av min kompetanse. Hvis jeg blir kvotert inn fordi jeg er mørk, vil det svekke troen på min egen kompetanse, sier Høyre-politikeren Mubashar Kapur. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
STAKKARSLIGJØRING:- Jeg vil ha jobben på bakgrunn av min kompetanse. Hvis jeg blir kvotert inn fordi jeg er mørk, vil det svekke troen på min egen kompetanse, sier Høyre-politikeren Mubashar Kapur. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Ikke bare ble flere med ikke-vestlige bakgrunn kalt inn på intervju, men også flere kvinner fikk slippe til, sier Kapur til Dagbladet.no. Nå ønsker Høyres svenske søsterparti Moderaterna å innføre ordningen i Stockholm også.

- Hvis vi med denne ordningen får kalt inn flere med ikke-vestlige bakgrunn, beviser det jo at det har foregått diskriminering i de kommunale etatene, sier Kapur.

Stakkarsligjøring

Han mener kvotering bare vil bidra til å stakkarsligjøring av innvandrerne.

- Jeg vil ha jobben på bakgrunn av min kompetanse. Hvis jeg blir kvotert inn fordi jeg er mørk, vil det svekke troen på min egen kompetanse, sier Kapur.


Vil ha bare hemmelige søkere
DISKRIMINERENDE:- Det hjelper ikke å bytte ut en form for diskriminering med en annen, sier Høyre-politiker Mertefe Bartinlioglu til Dagbladet.no.