Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha bare hemmelige søkere

Oslo Høyre vil at arbeidsgiveren bare får se ID-nummer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Vi kjenner til at det er mye diskriminering i arbeidslivet. Derfor ønsker vi å ta fra arbeidsgiveren muligheten til å sile bort søkere med annerledesklingende navn, sier bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, Mertefe Bartinlioglu, til Dagbladet.no.

Han foreslår nå at alle som søker på jobber i Oslo kommunen får tildelt et ID-nummer, slik at arbeidsgiveren ikke har muligheten til å vite navnet til de som de kaller inn til jobbintervju.

Kritiserer kvotering

I går ble det klart at Høyres bystyregruppe stiller seg bak kravet. Bartinlioglu tror det nå er stor sjanse for at det vil bli flertall for forslaget i bystyret.

- Dette er et godt alternativ til SVs forslag om moderne kvotering. Det hjelper ikke å bytte ut en form for diskriminering med en annen, sier Bartinlioglu.

Høyre-politikeren ser for seg at kommunen opprettet et eget kontrollorgan som tildeler ID-numrene, slik at arbeidsgiveren ikke får noe mulighet til å vite søkerens identitet før de møtes til jobbintervju.

Bra for kvinner

Bartinlioglu har utarbeidet forslaget sammen med Høyre-politikeren Mubashar Kapur. Han forteller at forsøk med ordningen i Gøteborg i Sverige har vært svært vellykte.

STAKKARSLIGJØRING:- Jeg vil ha jobben på bakgrunn av min kompetanse. Hvis jeg blir kvotert inn fordi jeg er mørk, vil det svekke troen på min egen kompetanse, sier Høyre-politikeren Mubashar Kapur. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
STAKKARSLIGJØRING:- Jeg vil ha jobben på bakgrunn av min kompetanse. Hvis jeg blir kvotert inn fordi jeg er mørk, vil det svekke troen på min egen kompetanse, sier Høyre-politikeren Mubashar Kapur. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

- Ikke bare ble flere med ikke-vestlige bakgrunn kalt inn på intervju, men også flere kvinner fikk slippe til, sier Kapur til Dagbladet.no. Nå ønsker Høyres svenske søsterparti Moderaterna å innføre ordningen i Stockholm også.

- Hvis vi med denne ordningen får kalt inn flere med ikke-vestlige bakgrunn, beviser det jo at det har foregått diskriminering i de kommunale etatene, sier Kapur.

Stakkarsligjøring

Han mener kvotering bare vil bidra til å stakkarsligjøring av innvandrerne.

- Jeg vil ha jobben på bakgrunn av min kompetanse. Hvis jeg blir kvotert inn fordi jeg er mørk, vil det svekke troen på min egen kompetanse, sier Kapur.


image: Vil ha bare hemmelige søkere
DISKRIMINERENDE:- Det hjelper ikke å bytte ut en form for diskriminering med en annen, sier Høyre-politiker Mertefe Bartinlioglu til Dagbladet.no.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media