Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha bedre kontroll av sakkyndige

Det er på tide med et sentralt kontor med overordne ansvar for sakkyndige i straffesaker, fastslår professor Torleiv Ole Rognum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ledet utvalget som i 2001 gikk inn for langt strengere kontroll med bruken av sakkyndige. Men ingenting skjedde.

-  Siden NOU-rapporten kom, har det ikke skjedd så mye, nei. Jeg håper det blir fortgang nå, sier Rognum til Dagbladet.

Justisdepartementet oppnevnte i april 1998 utvalget som skulle gå gjennom rettsmedisinsk kvalitetssikring og kontroll i straffesaker. Det såkalte Rognum-utvalget kom med flere konkrete tiltak, men lite er gjort i de fire åra som er gått.

Med de siste dagers avsløringer om påstått legejuks, har Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad og justisminister Knut Storberget fått fart på seg og nedsatt ei arbeidsgruppe. Den skal hente fram igjen den gamle utredningen til Rognum-utvalget.

Overrasket

Rognum er professor ved Rettsmedisinsk institutt ved Universitetet i Oslo. Han medgir at han ble veldig overrasket over avsløringene i Dagens Næringsliv om at psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen skal ha solgt falske legeerklæringer til kriminelle.

-  Jeg vil ikke dele ut skyld, men jeg må si jeg er veldig overrasket over fenomenet, sier Rognum.

-  Var ikke dette en problemstilling dere snakket om i utvalget?

-  Jeg tror vi tenkte gjennom den situasjonen. Men selv kjente jeg i alle fall ikke til at det foregikk noe slikt.

Rognum håper ikke omfanget er større enn det som hittil er kjent.

-  Jeg mener det er ulykksalig at kravet om to sakkyndige falt vekk gjennom en lovendring. Det var av prosessparehensyn. Det viser seg at det kan bli dyrt.

Det har manglet en ansvarlig instans med et overordnet ansvar som kan sørge for akkreditering og kontroll, mener professor Rognum.

-  Hvis vi hadde fått gjennomført det, ville vi stått sterkere enn det vi nå gjør. I dag er det fritt fram for private å drive som sakkyndige som en bigeskjeft.

Systematisk kontroll

Rognum-utvalget foreslo blant annet i sin NOU-utredning at det i større utstrekning ble innført «formalisert systematisk intern kvalitetssikring (f.eks. akkreditering eller sertifisering) av rettsmedisinsk sakkyndigvirksomhet». Utvalget mente også at det måtte utvikles klarere og strengere habilitetsregler for sakkyndige. Utvalget mente videre at behandlere ikke skal kunne opptre som sakkyndige, og at den som har foretatt en foreløpig rettspsykiatrisk undersøkelse ikke også skal foreta den fullstendige rettspsykiatriske undersøkelsen.

UTVALGS-LEDER: Torleiv Ole Rognum, professor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!