Vil ha bedre system når du ser sjeldne dyr og planter

Artsobservasjoner skal nå kontrolleres og kvalitetssikres av eksperter i frivillige organisasjoner.

VANSKELIG Å SE: Denne spissnutede frosken fanget fotografens oppmerksomhet på Steigen i Nordland i fjor sommer. Arten er rødlistet, og inmeldte observasjoner skal nå kvalitetssikres av eksperter.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
VANSKELIG Å SE: Denne spissnutede frosken fanget fotografens oppmerksomhet på Steigen i Nordland i fjor sommer. Arten er rødlistet, og inmeldte observasjoner skal nå kvalitetssikres av eksperter. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Innmeldte observasjoner av fugler, virveldyr, småkryp og planter i rapporteringssystemet Artsobservasjoner skal nå kontrolleres og kvalitetssikres av eksperter i frivillige organisasjoner.

Artsdatabanken har inngått avtale med Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA) om at fem av SABIMAs medlemsorganisasjoner skal utføre dette arbeidet.

Artsobservasjoner ble etablert i mai 2008. Tallet på innmeldte observasjoner fra naturinteresserte rapportører nærmer seg nå 1,5 millioner, derav mer enn 1,2 millioner fugleobservasjoner. Tallet på observasjoner av vekster, småkryp og virveldyr har passert henholdsvis 214.000, 30.000 og 8.600.

Rødlistearter

Inntil 20. januar i år var det rapportert 41.840 observasjoner av rødlistearter, det vil si truede og sårbare arter på Norsk rødliste, får NTB opplyst.

Arbeidet med å kvalitetssikre materialet skal utføres av de frivillige organisasjonene Norsk Botanisk Forening, Norsk entomologisk forening, Norsk Ornitologisk Forening, Norsk Sopp- og Nyttevekstforbund og Norsk Zoologisk Forening. SABIMA får i år 1 million kroner fra Artsdatabanken til å gjennomføre prosjektet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer