VANSKELIG Å SE: Denne spissnutede frosken fanget fotografens oppmerksomhet på Steigen i Nordland i fjor sommer. Arten er rødlistet, og inmeldte observasjoner skal nå kvalitetssikres av eksperter.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
VANSKELIG Å SE: Denne spissnutede frosken fanget fotografens oppmerksomhet på Steigen i Nordland i fjor sommer. Arten er rødlistet, og inmeldte observasjoner skal nå kvalitetssikres av eksperter. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

Vil ha bedre system når du ser sjeldne dyr og planter

Artsobservasjoner skal nå kontrolleres og kvalitetssikres av eksperter i frivillige organisasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innmeldte observasjoner av fugler, virveldyr, småkryp og planter i rapporteringssystemet Artsobservasjoner skal nå kontrolleres og kvalitetssikres av eksperter i frivillige organisasjoner.

Artsdatabanken har inngått avtale med Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA) om at fem av SABIMAs medlemsorganisasjoner skal utføre dette arbeidet.

Artsobservasjoner ble etablert i mai 2008. Tallet på innmeldte observasjoner fra naturinteresserte rapportører nærmer seg nå 1,5 millioner, derav mer enn 1,2 millioner fugleobservasjoner. Tallet på observasjoner av vekster, småkryp og virveldyr har passert henholdsvis 214.000, 30.000 og 8.600.

Rødlistearter

Inntil 20. januar i år var det rapportert 41.840 observasjoner av rødlistearter, det vil si truede og sårbare arter på Norsk rødliste, får NTB opplyst.

Arbeidet med å kvalitetssikre materialet skal utføres av de frivillige organisasjonene Norsk Botanisk Forening, Norsk entomologisk forening, Norsk Ornitologisk Forening, Norsk Sopp- og Nyttevekstforbund og Norsk Zoologisk Forening. SABIMA får i år 1 million kroner fra Artsdatabanken til å gjennomføre prosjektet.

Feil tid og sted

Daglig leder i SABIMA, Rune Aanderaa, sier til NTB at arbeidet med kontroll og kvalitetssikring først og fremst vil omfatte rødlistearter og «arter som opptrer på helt feil tid og sted». Observasjoner av arter «på feil tid og sted» er ikke nødvendigvis feilaktige, men de krever nærmere undersøkelser, blant annet for å vurdere om artsbestemmelsen er riktig.

Rune Aanderaa påpeker at dette har særlig stor betydning for observasjonene av rødlistearter.

(NTB)