Vil ha billigere alkohol

Norden må samarbeide om et felles prisnivå på alkohol og tobakk. Bare det kan stoppe smuglingen, mener Per-Kristian Foss (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også Ap-nestleder Jens Stoltenberg åpner for å diskutere alkohol- og tobakksavgiftene med våre naboland.

- Arbeiderpartiet må lytte til sine svenske kollegaer, sier Foss .

Han viser til den svenske sosialdemokratiske skatteministeren, Thomas Vstros, som allerede har lansert ønsket om billigere alkohol og tobakk.

Vstros mener de nordiske landene bør gå sammen for å få et felles avgiftsnivå på tobakk og alkohol, for å redusere smuglingen.

- Prisene må ned

Samtidig har Handel og Kontor i Norge foreslått 15- 20 prosent avgiftslette på alkohol og tobakk, for redusere grensehandelen. Fagforbundet har levert forslaget til Arbeiderpartiet, og håper på gjennomslag på høstens landsmøte.

Ølavgiften er allerede senket i Sverige, og det foreligger planer om å kutte i de svenske tobakksavgiftene.

- EU-landene har allerede tilpasset prisene betydelig, men i Norge fortsetter regjeringen å øke avgiftene, sier Foss. Han mener det er på høy tid at alkohol- og tobakksprisene i Norden jevnes ut.

- For Norge betyr en slik prisutjevning i realiteten lavere priser. Andre nordiske land har allerede senket sine priser, sier Foss.

Han har stor forståelse for Handel og Kontor som nå går til kamp mot sprit- og tobakkhamstringen hos söta bror.

- Jevnere priser vil balansere grensehandelen, og motvirke smuglingen som florerer. Høyre og Frp er enige om at avgiftene må ned. Vi håper å få med Ap i budsjettbehandlingen til høsten, sier Foss i et åpenbart frieri til erkerivalen.

Døra på gløtt

Tidligere finansminister Jens Stoltenberg er slett ikke avvisende til et samarbeid med nabolandene.

- Vi er åpne for å diskutere alkohol- og tobakksavgiftene med våre naboland. Men det betyr ikke at vi må ha like priser. Jeg tar forslaget fra Handel og Kontor alvorlig, sier Stoltenberg.

Han lover ingenting, men holder likevel døra på gløtt.

- Vi vurderer løpende avgiftene i Norge. Men det ville vært uansvarlig av meg å love avgiftslette her og nå, sier Stoltenberg.

Informasjonssekretær i Handel og Kontor, Øystein Moen, mener staten taper vel så mye penger på handelslekkasjer som på å senke avgiftene.

- Nå som Sverige har kuttet i avgiftene, vil vi få en dramatisk økning i svenskehandelen. Det er bekymringsfullt når handlemønsteret til nordmenn endrer seg slik det er i ferd med å gjøre. Ikke bare kundene, men også kjøpmenn flykter over grensa. Der selger de varer til norske kunder til hyggelige, svenske priser, sier Moen.

Han får full støtte fra Fremskrittspartiets finanspolitiske talskvinne, Siv Jensen:

- Endelig er det flere som reagerer på de stive øl- og tobakksprisene. Avgiftene må kuttes med minst 15- 20 prosent, sier Jensen.

Hun har ingen tro på at høye priser påvirker nordmenns røyke- og drikkevaner.

<B>OPP I RØYK:</B> Brit Johansen har handlet mer enn hun har lov å ta med til Norge, men skal være på hytta i Arvika i to uker.