Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil ha billigere sterkvin

Avholdsfolkets Landsråd og Vin- og Brennevinsimportørenes Forening har dannet en allianse for billigere sterkvin. De ønsker heller ingen økning i brennevinsavgiften, men dyrere øl og rusbrus. Målet er å dempe fyll blant ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik-regjeringen opprettholder forslaget fra den forrige regjeringen om å øke alkoholavgiftene med 12,5 prosent. I tillegg vil sentrumsregjeringen ha økte avgifter på mineralvann og alkoholfritt øl. Dette bekymrer Avholdsfolkets Landsråd (AL).

- Det er kun økonomiske hensyn som ligger bak den generelle økningen på 12,5 prosent. Går forslaget igjennom, vil det føre til økt grensehandel, mer smugling og mer hjemmebrent, sier styreleder i AL, Morten Jørgensen, til Vårt Land.

Felles forslag

Derfor har Avholdsfolkets Landsråd og Vin- og Brennevinsimportørenes Forening (VBF) sendt et felles forslag til Stortingets finanskomité. Forslaget innebærer at sterkvinen blir 40 kroner billigere per liter. En slik reduksjon på 30 prosent vil ikke koste mer enn 24 milliarder kroner, hevder Jørgensen.

AL og VBF ønsker også å harmonisere ølavgiften med avgiften på svakvin. Det vil gjøre øl og rusbrus 15 prosent dyrere. I praksis betyr det at en flaske pils eller rusbrus blir 80 øre dyrere, og en halvliter øl vil stige med 1,20 kroner.

Fylledrikker

- Sterkvinen beskattes i dag uhensiktsmessig høyt. Det er vanskelig å hevde at sherry og portvin er typiske fylledrikker. Forslaget gjør at vi får hevet prisen på vanlig øl, som helt klart er ungdommens fylledrikk nummer én, sier Jørgensen.

Han sier til Vårt Land at økningene er små, men forslaget er tilpasset den politiske situasjonen. Alliansen håper på støtte fra KrF, Høyre og Frp. Hvis forslaget blir gjennomført, vil statens inntekter øke med rundt 150 millioner kroner, ifølge Vinmonopolets beregninger.

(NTB)

Hele Norges coronakart