Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-topper krever avgiftskutt på grensehandelsvarer

Vil ha billigere
sprit og tobakk

Billigere sukker, alkohol og tobakk bør skrives inn i partiprogrammet til Høyre, mener Unge Høyre-leder Sandra Bruflot. Hun tror på gjennomslag på landsmøtet senere i år.

AVGIFTSKUTT: Høyre-profilene Kårstein Løvaas og Sandra Bruflot vil programfeste avgiftslettelser på alkohol, tobakk og sukker. De tror på gjennomslag under landsmøtet, men møter motstand hos partiets helsepolitikere. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet
AVGIFTSKUTT: Høyre-profilene Kårstein Løvaas og Sandra Bruflot vil programfeste avgiftslettelser på alkohol, tobakk og sukker. De tror på gjennomslag under landsmøtet, men møter motstand hos partiets helsepolitikere. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet Vis mer

- Handelslekkasjen til Sverige er veldig stor. Den koster oss nesten 6 000 arbeidsplasser og mange milliarder kroner. Årsaken er hovedsakelig avgiftene på alkohol, tobakk, sukkervarer og drivstoff, sier Bruflot til Dagbladet.

- Da Danmark i 2000 harmoniserte sine avgifter med nabolandet Tyskland, så ble grensehandelen nesten halvert, fortsetter hun.

Bruflot har spilt inn forslaget til programkomiteen i Høyre, der hun selv er medlem. Og hun tror på gjennomslag.

- Lavere avgiftstrykk er god Høyre-politikk. Og coronasituasjonen har aktualisert forslaget. Norske grensebutikker har hatt en formidabel vekst, sier hun.

- Billigere sprit og tobakk. Det høres kanskje mer ut som Fremskrittspartiet enn Høyre?

HUNDREVIS I KØ: Det var lange køer utenfor vinmonopolene i Oslo dagen før 17. mai. På grunn av corona-pandemien får bare et fåtall slippe inn i butikken om gangen, noe som gjør at ventetiden kan bli lang. Video: Morken / Rydning. Vis mer

- Dette handler også om en anstendig alkoholpolitikk. Dette er penger som brukes på disse varene uansett. Spørsmålet er om pengene skal brukes på Vinmonopolet i Norge, eller i Sverige, sier Bruflot.

Full støtte

Bruflot får full støtte fra Høyres næringspolitiske fraksjon på Stortinget.

- Dette handler først og fremst om verdiskaping og norske arbeidsplasser. Folk slutter ikke å drikke selv om de ikke får lov å reise til Sverige. Det nærmer seg 20 milliarder kroner som lekker ut, som veksles i svenske kroner og forsvinner, det er dette vi må begrense, sier Høyre-representant og næringspolitiker Kårstein Eidem Løvås.

- Hva tror du helsepolitikerne i partiet sier om dette da?

- Når de får tenkt godt gjennom det, så er de nok ikke så kritiske til det. Nettopp fordi dette er produkter som blir kjøpt uansett, sier han.

Grensehandelen økte med 2,1 prosent fra 2018 til 2019, med en omsetning på 16 milliarder kroner.

Kritisk til forslaget

Men her kan ha gjort opp regning uten vert. Helsepolitisk talsperson Sveinung Stensland i Høyre har lite sans for billigere sprit og tobakk.

- Sukkeravgiften kan jeg være med å diskutere. Jeg var veldig kritisk til at denne avgiften ble økt, for all erfaring viser at forbrukerne fortsetter å handle usunn mat, de betaler bare mer, sier han til Dagbladet.

På spørsmål om ikke dette argumentet kan anvendes for alkohol og tobakk også, svarer han som følger:

- En kraftig reduksjon av alkoholavgiftene vil være uheldig. Alkohol er det farligste rusmiddelet vi har. Det gir størst samfunnsskade. Men jeg kan være med på en diskusjon om innretningen, for eksempel ved at avgiftene senkes på drikkevarer med lav volumprosent, som øl, sier Stensland.

Når det gjelder tobakk er han helt bestemt:

- Tobakk er forferdelig skadelig og koster oss fryktelig mye penger. Det er ingen grunn til å gjøre tobakk billigere, sier han.

KrF?

Mens Dagbladet intervjuer Sandra Bruflot og Kårstein Løvaas utenfor Stortinget kommer samferdselsminister og tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide småløpende forbi.

ENDELIG UTEPILS: Det ble lange køer da kranene endelig åpnet opp i Oslo igjen etter coronapandemien. Video: Ørjan Ryland/Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer

Regjeringssamarbeidet med KrF har satt bom stopp for endringer i alkoholpolitikken - og begge erkjenner at det neppe blir billigere sprit og tobakk i Norge med det første.

- Nei, i denne perioden har vi alkoholavgifter som ligger fast. Men det er et arbeid som pågår når det gjelder sukkeravgiften, og det kan jo også bli endringer i avgiftene på drivstoff og nikotin, sier Løvås.

Han håper å overbevise KrF om at utspillet ikke er et «populistisk korstog», som han sier.

- Dette handler om å sikre og skape nye arbeidsplasser i Norge.

- Og arbeidet til programkomiteen handler jo om hva som skal være Høyres politikk de neste fire årene. Forhandlingene med andre partier får vi ta i etterkant, sier Bruflot.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!