Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overtar nestleder-jobben som står ledig etter Trond Giske

Vil ha Bjørnar Skjæran som ny Ap-topp

En enstemmig valgkomité peker på 52 år gamle Bjørnar Skjæran som ny nestleder i Arbeiderpartiet.

NY TOPP: Bjørnar Skjæran fra Nordland blir etter alt å dømme Trond Giskes erstatter som nestleder på landsmøtet i april. Siden Giske trakk seg i fjor, har Aps øverste ledelse bare talt tre personer. Foto: Arbeiderpartiet
NY TOPP: Bjørnar Skjæran fra Nordland blir etter alt å dømme Trond Giskes erstatter som nestleder på landsmøtet i april. Siden Giske trakk seg i fjor, har Aps øverste ledelse bare talt tre personer. Foto: Arbeiderpartiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bjørnar Skjærans erfaring som gårdbruker og lokalpolitiker er viktige kvaliteter inn i partiets ledelse. Han har sitt daglige virke utenfor Stortinget og bringer med det inn perspektiver fra politisk debatt og partiarbeid lokalt, sier valgkomiteens leder, LO-topp Hans-Christian Gabrielsen.

Dagbladet kunne allerede i februar fortelle at den tidligere Lurøy-ordføreren som leder Nordland Ap var den mest sannsynlige erstatteren til avgått nestleder Trond Giske i Aps ledelse.

Ukjent for de fleste

Bjørnar Skjæran framstår kanskje som ukjent for mange, men 52-åringen var ordfører i Lurøy fra 2001 til 2015 og er i dag leder av fylkestingsgruppa til Ap i Nordland.

Han har vært medlem av sentralstyret i Ap siden 2013. Skjærans bakgrunn fra Nord-Norge trekkes fram som et viktig argument når valgkomiteens leder begrunner innstillingen. Med Giske ute av partitoppen, har Aps øverste ledelse i dag ingen representasjon nord for Dovre.

- Ledelsen som kollegium vil bli styrket med Skjæran. Arbeiderpartiet har lang tradisjon for å ha en partiledelse som speiler landet, og Skjæran vil bidra med en sterk og klar stemme fra nord, sier Gabrielsen.

Det har lenge vært en debatt i Ap om hvorvidt man skulle finne en ny nestleder eller fortsette med dagens ledelse på tre. Ap har hatt både en og to nestledere tidligere. Nå har valgkomiteen åpenbart landet på at man skal ha fire i ledelsen igjen.

Gjenvalg

Som ventet innstiller valgkomiteen på gjenvalg av Ap-leder Jonas Gahr Støre, nestleder Hadia Tajik og partisekretær Kjersti Stenseng. Valgene vil bli gjort på landsmøtet i april.

- Det er bred oppslutning om dagens ledelse i organisasjonen, og at de er de rette til å lede oss inn mot det viktige valget til høsten, sier valgkomiteens leder, Hans-Christian Gabrielsen.

Han sier valgkomiteen arbeider videre med den øvrige sammensetningen av Aps sentralstyret. Resten av innstillingen vil bli presentert på et senere tidspunkt.

Nye koster

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er Tore O. Sandvik sammen med Ingvild Kjerkhol innstilt fra Trøndelag Ap til plass i sentralstyret.

Anniken Huitfeldt trekker seg som leder av Aps kvinneverk.Her regnes stortingsrepresentant Annette Trettebergstuen som favoritt, men Vestfold Ap har lansert stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Maria Aasen-Svendsrud til vervet.

Finnmark Ap og Troms Ap har hatt tradisjon for å «dele» plass i sentralstyret. Ingalill Olsen fra Finnmark sitter der nå. Etter det Dagbladet erfarer, kan hun bli byttet med Cecilie Myrseth fra Troms.

Det er ventet at Harald Schjelderup, som ikke tar gjenvalg på topp i Bergen, går ut av sentralstyret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!