<strong>NESTLEDER:</strong> Stine Jakobsen er for bordellvirksomheter i Norge. Foto: Privat
NESTLEDER: Stine Jakobsen er for bordellvirksomheter i Norge. Foto: Privat Vis mer

FpU:

Vil ha bordeller i Norge

Innlandet FpU sier ja til en prøveordning med bordellvirksomhet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg mener at folk skal få bestemme hva de ønsker å gjøre med egen kropp, selv om man ønsker å selge sex. Å sette prostitusjon i et system vil styrke sikkerheten til sexarbeidere, sier Stine Jakobsen, nestleder i Innlandet FpU (Fremskrittspartiets ungdomsparti) til Dagbladet.

I Norge er det ikke straffbart å selge sex, men det ble ulovlig å kjøpe sex i 2009. Hallikvirksomhet kan straffes med bot eller fengsel opptil seks år, mens kjøp av sex straffes med bøter eller fengsel opptil seks måneder.

- Må godkjennes av staten

I et leserinnlegg først publisert i Oppland Arbeiderblad, skriver nestlederen at bordeller kan bidra til å skape trygghet for sexarbeiderne.

Jakobsen ser for seg en virksomhet hvor alle kunder og arbeidere må teste seg for kjønnssykdommer. Driften må godkjennes av staten før oppstart, og alle sexarbeiderne vil få lønn, skatte og opptjene pensjon på samme måte som andre arbeidstakere.

Hun mener dette vil gjøre markedet for «svart»-prostitusjon mindre, og føre til at færre mennesker blir utnyttet.

- Tror du ikke dette kan føre til at flere prostituerer seg?

- Hvis folk ønsker å selge kroppen sin, er det opp til den enkelte. Det handler om enkeltmenneskets frihet til å selge egen kropp. Blir dette gjort i kontrollerte omgivelser vil det være positivt for virket, sier Jakobsen.

KJØPE?: En boligannonse i Sydney har tatt verden med storm den siste tida, og nei, det er ikke det flotte badebassenget som er årsaken. Video: LJ Hooker. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vil oppheve sexkjøpsloven

Solveig Horne (FrP), medlem i justiskomiteen på Stortinget, forteller at moderpartiet ikke støtter bordellvirksomhet, men at de ønsker å oppheve sexkjøpsloven. Hun mener loven ikke har fungert etter hensikten.

- Sexkjøpsloven har ført til økt utrygghet, avhengighet av halliker og høyere terskel for å anmelde voldelige kunder. Det viktigste er å verne om de prostituerte, sikre deres menneskerettigheter og forhindre vold, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

Horne baserer påstandene på en rapport, fra menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty, som avdekket levekår for sexarbeidere i Norge. Ifølge denne rapporten fra 2016, har sexkjøpsloven hatt motsatt effekt.

«Mennesker som selger sex i Norge i dag er særlig utsatt for brudd på retten til beskyttelse mot diskriminering og vold gjennom en manglende reell mulighet til å anmelde vold og overgrep,» hevder Amnesty.

- Må styrke veier ut av prostitusjon

Andreas Sjalg Unneland, leder Sosialistisk Ungdom, er enig i at det er manglende politisk støtte til hjelpetiltak for prostituerte. Men han tror ikke lovlig bordellvirksomhet er løsningen.

<strong>SU-LEDER:</strong> Andreas Sjalg Unneland er ikke for bordellvirksomhet i Norge. Foto: Privat
SU-LEDER: Andreas Sjalg Unneland er ikke for bordellvirksomhet i Norge. Foto: Privat Vis mer

- Vi må heller styrke veier ut av prostitusjon og tiltak som gjør hverdagen deres så trygg som mulig, sier han til Dagbladet.

I motsetning til FpU og deres moderparti, er Unneland positiv til sexkjøpsloven.

- Sexkjøpsloven har fått ned antall sexkjøp og endret holdninger. Stadig flere syntes ikke det er greit å kjøpe sex og det er positivt. Kvinners rettssikkerhet er viktigere enn menns behov for utløsning.

Mindre prostitusjon

Unneland henviser til en rapport fra Vista Analyse som regjeringen mottok i 2014. Denne rapporten har sett på virkningene av loven som forbyr kjøp av seksuelle tjenester, og finner at prostitusjonsomfanget i Norge er redusert med 20 til 25 prosent sammenliknet med før loven trådte i kraft.

Rapporten finner ingen indikasjoner på at volden mot prostituerte har økt som følge av sexkjøpsloven, og mener den også har ført til holdningsendringer.

«I Norge har loven mot kjøp av sex virket i en kortere periode. Holdningsendringer tar tid før de viser seg. Likevel har vi funnet klare indikasjoner på at det også i Norge har skjedd holdningsendringer,» står det i rapporten.

Færre kjøpere

Katharina Sass, forsker ved Universitetet i Bergen (UiB), poengterer at nedgangen av prostitusjon i Norge skjedde i ei tid da økonomisk krise i resten av verden kunne ført til en oppgang.

- I og med at norske kjøpere har mer penger enn kjøpere i mer kriserammede land, kunne man forventet at menneskehandelen til Norge hadde økt. Det skjedde ikke. Tvert imot ble det mindre menneskehandel og prostitusjon i Norge, sier hun til Dagbladet.

Sass mener det stemmer at enkelte prostituerte sier kampen om kjøperne har blitt verre, men forskeren mener dette skyldes at det har blitt færre kjøpere.

- Dette kan gjøre situasjonen vanskeligere for enkelte prostituerte. Men det finnes ingen indikasjoner for at kjøperne har blitt mer voldelige i gjennomsnittet.

<strong>FORSKER:</strong> Katharina Sass mener ikke prostituerte er tryggere i land hvor bordeller er lovlig. Foto: Privat
FORSKER: Katharina Sass mener ikke prostituerte er tryggere i land hvor bordeller er lovlig. Foto: Privat Vis mer

- Mer menneskehandel

Når det gjelder innføring av lovlig bordellvirksomhet, mener UiB-forskeren at dette sannsynligvis ville ført til mer prostitusjon i Norge, ofte via menneskehandel. Hun forteller at flertallet av de prostituerte i Norge er utenlandske, og dersom bordellvirksomhet hadde blitt lovlig, hadde situasjonen antakelig blitt lik som den er i Tyskland.

- Her blir i hovedsak unge, fattige kvinner fra land som Romania, Bulgaria eller Nigeria utnyttet og misbrukt. Prostituerte er ikke tryggere i land der bordeller er lovlige, så det er usannsynlig at sexarbeidere ville fått det bedre. I Tyskland har liberaliseringen av prostitusjon og bordellvirksomhet ført til en økning av prostitusjon og menneskehandel. Det gjør at kjøp av sex blir mer akseptert i befolkningen, sier hun, men legger til at det finnes lite forskning om dette i Tyskland.

Vekk fra gatehjørnet

FpU er ikke det eneste ungdomspartiet som er for avskaffelse av sexkjøpsloven. Unge Høyre vedtok under landsstyremøte i 2016 å tillate bordeller i Norge.

- I dag er det mange som jobber i uholdbare situasjoner, og opplever fare og risiko. Vi vil prøve å forflytte den aktiviteten som foregår på gatehjørnet, og gjøre den tryggere, sa Petter Haraldsen Haugland, som frontet saken i Unge Høyres sentralstyre til NRK den gangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer