Vil ha bort hijab for barn

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) vil ha hijaben ut av barneskolen.

VIL HA HIJABSTOPPKunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen vil ha slutt på hijab i barneskolen. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
VIL HA HIJABSTOPPKunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen vil ha slutt på hijab i barneskolen. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg synes det absolutt er uønsket med barnehijab fordi det hemmer barns utvikling og deres mulighet til å ta selvstendige valg, sier Halvorsen til Dagbladet.

Ap-nestleder Helga Pedersen sa i går i Dagbladet at hun vil vurdere å gå inn for et forbud mot hijab i grunnskolen. Det forslaget støttes allerede av Frp.

-Tvang mot småbarn
SV-lederen og kunnskapsministeren presiserer at hun er tilbakeholden med å gå inn for et forbud, men legger ikke skjul på at hun vil det muslimske hodeplagget til livs.

- Hijab i barneskolen i Norge er noe som har kommet de siste åra. Jeg oppfatter det som tvang overfor småbarn, og det hindrer dem i å delta på lik linje med andre barn i norsk skole, sier Halvorsen.

Hun forteller også at hun selv har reist mye i muslimske land og at hijab for små jenter på ingen måte er vanlig der.

- Jeg kan ikke se at det finnes noen religiøs begrunnelse for å ikle småjenter hijab. Det er heller ingen tradisjon i muslimske land for å behandle små jenter som voksne damer, sier Halvorsen.

- Men går det ikke an å se på hijab for barn bare som en mote. Andre barn i Norge kler seg også annerledes nå enn de gjorde for 20 år siden?

- Noen jenter vil sikkert ønske å kle seg slik voksne damer gjør, men jeg synes heller ikke at jenter på sju år skal gå med høyhælte sko. Hijab for småjenter oppfattes som en markør som blir valgt for at de skal holde avstand og ikke inkluderes, sier Halvorsen.

- Hvorfor tror du da at foreldre velger å kle døtrene sine i hijab?

- Jeg ønsker først og fremst foreldre som gjør dette på banen som kan forklare hvorfor de velger dette. Jeg er redd det er et sosialt signal om at man ønsker sterkere kontroll også over barnas seinere valg, sier kunnskapsministeren.

NEI, NEI, NEI: Det blir slutt på hijab i skolegården om Kristin Halvorsen får som hun vil. Her et illustrasjonsfoto fra Lakkegata skole i Oslo.
NEI, NEI, NEI: Det blir slutt på hijab i skolegården om Kristin Halvorsen får som hun vil. Her et illustrasjonsfoto fra Lakkegata skole i Oslo. Vis mer

Hun er klar over at utspillet hennes kan være en brannfakkel.

- Det kan hende noen blir provosert av dette, men det må vi tåle. Det er viktig at vi som samfunn sier tydelig i fra at dette ønsker vi ikke, sier Halvorsen.

Utelukker ikke forbud
Hun er likevel ikke sikker på at forbud er veien å gå.

- Forbud mot klesplagg er fremmed i et liberalt samfunn. Et forbud kan dessuten føre til at miljøer lukker seg enda mer og at flere muslimer ville sende sine barn på muslimske skoler hvor hijab var tillatt. En slik utvikling er absolutt ikke ønskelig, sier Halvorsen.

Men hun vil likevel ikke ta avstand fra debatten om et forbud mot hijab i barneskolen som nå går i hennes eget fylkesparti i Oslo.
 
- Det viktige er at vi som samfunn må være tydelige på at vi ikke ønsker hijab i barneskolen, ikke diskusjonen om det skal forbys eller ikke, sier Halvorsen.

Hun presiserer også at hun bare snakker om hijab for barn i barneskolealder.

- Jeg vil ikke være med på noen form for stigmatisering av voksne kvinners bruk av hijab. Voksne kvinner må ta egne valg, sier Halvorsen.