Vil ha bort nølinga - så terroristene kan stoppes

Etter terrortragedien vil ikke Jan Bøhler i Stortingets 22. juli-komité gi terroristene noen nye sjanser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nestlederen i Stortingets 22. juli-komité, Jan Bøhler (Ap), var sjokkert over iskulden i måten Anders Behring Breivik forklarte seg om massedrapet på Utøya i retten i dag.

- Det er en voldelig, ekstrem ideologi som ligger bak, som vi skal bekjempe, sa Bøhler under sendinga i Dagbladets TV-studio i ettermiddag.

- Vekk med nølinga I tillegg til det politiske arbeidet mot Breiviks meningsfeller, jobber Stortingets 22. juli-komité nå hardt for å hindre at noe liknende skal skje igjen.

- Vi vil ha bort nølinga, sier Bøhler, og tenker på at det gikk altfor sakte å få stoppet Breivik.

Blant annet har mange pekt på at politihelikopteret i Oslo ikke ble utnyttet slik det burde.

Nye standarder Men nå skjer det noe.

1. juni skal et nytt helikopter være på plass. Fra da av skal alltid minst ett politihelikopter være tilgjengelig - 24 timer i døgnet.

Etter TV-sendinga forklarer Bøhler at politihelikopteret fortsatt skal være en observasjonsplattform, og ikke skal frakte beredskapstroppen.

Det skal derimot militærhelikoptre stasjonert på Rygge kunne gjøre. De skal frakte beredskapstroppen dit det er behov for - også utover i landet.

I tillegg får nå redningshelikoptrene klare instrukser om å frakte inn politistyrker som første prioritet, hvis en situasjon med skyting mot forsvarsløse igjen skulle oppstå.

Skrur opp tempoet Bøhler og 22. juli-komiteen vil også ha inn nye prinsipper i måten Forsvaret utnyttes i denne typen krisesituasjoner.

- Regelen skal nå være at politiet ikke vurderer i noen timer om de har bruk for mannskaper fra Forsvaret eller Heimevernet, men mobiliserer med én gang. Så kan de heller se etterpå om de virkelig får bruk for dem, sier Bøhler etter TV-sendinga.

Et annet tiltak som Bøhler tror vil bety mye, er å skru opp tempoet i informasjonsflyten. Som eksempel nevner han at riksalarmsystemet benyttet faks, og at opplysninger om bilnummeret til Breiviks bil ikke ble videreformidlet før det var for sent.

- Vi vil ha et raskere og mer koordinert reaksjonsmønster på plass, sier han til Dagbladet.

- Fantastisk Det er ikke bare sikkerhetssystemene det går bedre med nå.

Bøhler føler at de pårørende etter de drepte på Utøya og i regjeringskvartalet har kommet seg på beina etter at terroren rammet dem så hardt.

Denne uka har mange av dem fulgt rettssaken fra Grand hotell, bare noen få kvartaler fra Oslo tingrett.

- De var godt forberedt, og har taklet det godt. Det er egentlig fantastisk, sier Jan Bøhler til Dagbladet.