Vil ha Breivik-rettssak i gymsalen på Skien fengsel

Melder NRK.

SKIEN FENGSEL:  Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene. Nå tilbyr de gymsalen i Skien fengsel som rettssal. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SKIEN FENGSEL: Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene. Nå tilbyr de gymsalen i Skien fengsel som rettssal. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene. Nå tilbyr de gymsalen i Skien fengsel som rettssal.

Nå godtar Storrvik et forslag fra staten om å gjennomføre rettssaken i gymsalen i Skien fengsel.

Breivik har sluttet seg til forslaget Saken skal etter planen starte i mars 2016. Det er dommeren i Oslo tingrett som må godta forslaget fra staten.

- Vi har sluttet oss til forslaget fordi opplegget som er skissert, er det mest realistiske alternativet for å få gjennomført dette som en vanlig rettssak, sier Storrvik til NRK

Breivik selv har også sluttet seg til forslaget, og Storrvik mener det er bedre enn at Breivik forklarer seg via videolink.

I høst ble det holdt et rettsforberedende møte der det ble tatt opp hvorvidt Breivik selv skulle få lov til møte i retten eller ikke. Breiviks advokat, Øystein Storrvik, sa da at han mente det var viktig at retten fikk møte ham for å danne seg et inntrykk av hvordan han har det.

Har saksøkt staten Breivik har saksøkt staten for brudd på artikkel tre og åtte i Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. EMK artikkel tre sier at ingen må bli utsatt for «tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff».

- Vi mener hovedpoenget er at det er umenneskelig behandling. Isolasjon og mangel på menneskelig konkakt, og at det ikke er noen signaler om at det skal normaliseres, sa advokat Øystein Storrvik til Dagbladet i oktober.

Også den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-angrepene har uttalt seg i saken. Leder Lisbeth Røyseland uttalte i oktober at gruppa mente saken kunne foregå i fengslet. 

- Det er noe som har blitt gjort før, og det vil således ikke være et unntak eller særordning for ham. Det som er viktig for oss, er at terroristen får så lite oppmerksomhet som mulig sa hun til Nettavisen i oktober.

Dagbladet følger saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer