KREVER STRAFFEREDUKSJON: Gjermund Cappelens forsvarere mener hans samarbeid med politiet og tilståelse bør gi ham redusert straff. Her er hasjbaronen med sin medforsvarer Kaja de Vibe Malling. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KREVER STRAFFEREDUKSJON: Gjermund Cappelens forsvarere mener hans samarbeid med politiet og tilståelse bør gi ham redusert straff. Her er hasjbaronen med sin medforsvarer Kaja de Vibe Malling. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Vil ha Cappelens straff halvert: - Den påstanden som er nedlagt mener jeg er en hån mot norsk politi

Gjermund Cappelens forsvarere holdt i dag sluttprosedyre - ber om at hasjbaronen anses på mildeste måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aktoratet i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen (50) la fredag ned påstand om 18 års fengsel for den dømte hasjbaronen.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim mente Cappelen fortjente ett års strafferabatt for selv å ha tilstått og to års strafferabatt for å ha snakket inn den tidligere politilederen Eirik Jensen.

- Jeg nedlegger en påstand for Cappelen om at han anses på den mildeste måte av retten, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe i Oslo tingrett.

Påstanden fra Statsadvokaten gjorde Cappelen skuffet og overrasket. Hasjbaronen og hans forsvarere mener 50-åringen fortjener en større strafferabatt, noe de argumenterte for i retten i dag.

De Vibe mener straffen til hasjbaronen burde være halvparten av den opprinnelige på 21 år og ser for seg en straff på elleve år.

- En hån

- Den påstanden som er nedlagt mener jeg er en hån mot norsk politi og de som driver med skjult etterforskning. At man heller ikke nå skal gi et signal som er en oppfordring til folk om å bidra i alvorlige saker. Påstanden her er snarere et signal til politiet om at den virksomheten - informantbehandling osv. - bør dere slutte med. Det er et alvorlig signal, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe i sin prosedyre i Oslo tingrett i dag.

BA OM MILD STRAFF: Prosedyrer i rettssaken mot  Gjermund Cappelen. Cappelens forsvarer Benedict de Vibe t.v  i retten.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BA OM MILD STRAFF: Prosedyrer i rettssaken mot Gjermund Cappelen. Cappelens forsvarer Benedict de Vibe t.v i retten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er en påstand som ligger mange år over det den burde ha vært. Det burde gis en strafferabatt som viser vei. Straffen bør være omtrent halvparten av det den ellers skulle ha vært, sier de Vibe, og viser til strafferammen på 21 år.

- Skal ha betydelig rabatt

- Utgangspunktet for straffen til Gjermund Cappelen er 21 år, der er vi enig med statsadvokaten, sa Cappelens medforsvarer Kaja de Vibe Malling, som gikk gjennom relevant rettspraksis i dag.

Hun mener det avgjørende i saken er at Cappelen har gitt en uforbeholden tilståelse og har bidratt og samarbeidet i etterforskningen.

- Skal man håpe at noen, noengang, skal fortelle en liknende historie. Må man gi en betydelig strafferabatt, mener vi, sier de Vibe Malling.

Hennes far og Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sa de legger til grunn at det ikke hadde vært tatt ut tiltale mot Jensen om det ikke var for Cappelens forklaring. De ba samtidig om å se bort fra den såkalte oppbevaringssaken der Cappelen er dømt for befatning med et drøyt tonn hasj sammen med hasjligaen. Straffeutmålingen i den saken kommer først etter at Jensen-saken er ferdig.

Represalier

De Vibe Malling sier videre det skal gis en straffereduksjon hvis en forklaring gjør at man blir mer utsatt for represalier.

- Høyesterett har gitt betydelig strafferabatt i saker der siktede har forklart seg om andre. Det er begrunnet med prosessøkonomi og risikoen det medfører å forklare seg om andre, sier hun.

- Gjermund Cappelen har kommet i en situasjon hvor han er i betydelig fare. Han har fått sitt informantforhold brettet ut, noe som medfører fare for Cappelen og hans nærmeste. Hvor mange sitter der ute og lurer på om Cappelen har blåst dem? Det har vært vidløftige påstander fra Jensens side, som har hevdet Cappelens var Norges beste informant, sier hun

- Det er reaksjoner fra ulike miljøer, som helt sikkert vil komme, som vil gjøre tida i fengsel for ham vanskeligere enn andre fanger. Det er sannsynlig at Cappelens familie må beskyttes – og det vil vedvare over tid, sier Benedict de Vibe.

Ny info til politiet

Kaja de Vibe Malling legger også vekt på at Cappelen har snakket om saker politiet ikke visste om fra før, og at tilståelsen hans dekker mer enn det politiet kunne avdekke.

- Gjermund Cappelens forklaring er utgangspunkt for Spesialenhetens etterforskning av Eirik Jensen. De har selv forklart at de har brukt mye av etterforskningen på å verifisere hans forklaring, sier hun.

- Gjermund Cappelen må få en betydelig tilståelsesrabatt. Han har opplyst politiet om svært alvorlige forhold de ikke var kjent med, sier de Vibe Malling.

Benedict de Vibe tok det enda lenger.

- Det Cappelen har forklart seg om skulle aldri kunne skje i Norge. Asker og Bærum-politiet både skulle, kunne og burde pågrepet Cappelen på 90-tallet og satt en stopper for dette. Politi-Norge må bære en stor del av ansvaret for at det gikk som det gikk.

De Vibe Malling sikter også til at Cappelens tilståelse har hatt prosessøkonomisk betydning.