Vil ha CIA-kopi i Europa

To av Danmarks ledende politiske partier vil ha en europeisk kopi av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Socialdemokratiet og Venstre, som er de to største partiene i den danske nasjonalforsamlingen Folketinget, ønsker at EU skal opprette et slikt organ til terrorbekjempelse. Hensikten er blant annet at det i større grad skal utveksles følsomme opplysninger mellom landene, skriver avisen Jyllands-Posten.

- Vi skal være langt mer offensive i kampen mot terror. Derfor vil det være en god idé å opprette et system i retning av det amerikanske CIA, sier Venstres Charlotte Antonsen.

- Vi står overfor en ny fare og derfor skal vi ikke være redde for å overføre flere saksområder til EU, legger hun til.

Støtte

Også Socialdemokratiet støtter opprettelsen av et nytt, europeisk etterretningsorgan.

- Vi mener bestemt at det kan være fornuftig å opprette et felles kommandosenter for de europeiske etterretningstjenestene. Diskusjonen er nylig kommet i gang, men i prinsippet går vi inn for å så sterke tiltak som mulig, sier Socialdemokratiets Henrik Dam Kristensen til Jyllands-Posten.

- Jeg ser egentlig ikke for meg en felles etterretningstjeneste, men et organ som utveksler viktige opplysninger i kampen mot terror, inkludert terrormistanker helt ned på personplan, fastholder han.

Heller ikke Pia Christmas-Møller fra de konservative avviser ideen, og hun mener det er behov for et annerledes alarmsystem og mer effektiv beredskap for å bekjempe terrorisme.

Antiterrormøte i Spania

Den spanske regjeringen vil om få dager arrangere et møte hvor sikkerhetseksperter fra de viktigste EU-landene skal diskutere det europeiske antiterrorarbeidet.

På møtet i Madrid skal man forsøke å samle ressurser, utveksle informasjon og diskutere fremtidige planer, opplyste innenriksminister Angel Acebes mandag.

Han har ansvaret for å samordne etterforskningen av terrorangrepet som drepte 200 mennesker i Madrid torsdag.

På EUs dagsorden

Nye tiltak mot terror har også havnet øverst på EUs dagsorden, og medlemslandene planlegger krisemøter for å drøfte antiterrortiltak etter Madrid-bombene.

Den store utfordringen er å få landene til å utveksle sensitivt etterretningsmateriale når kampen mot terrorisme settes på toppen av dagsorden på neste ukes EU-toppmøte. Temaet skulle egentlig først opp i juni, men EU-lederne vil vise handlekraft etter terrorangrepet i Spania.

Frankrike har bedt om at også utenriksministerne samles for å koordinere sikkerhetstiltak EU-landene imellom, noe som kan skje alt i begynnelsen av neste uke.

I tillegg jobber det irske EU-formannskapet med et tysk forslag om å sammenkalle EU-landenes innenriksministere og etterretningssjefer.

Etter at stadig flere indisier peker mot al-Qaida, og ikke ETA, angår bombeangrepene resten av Europa på en langt mer direkte måte. Mange land frykter at de er neste land på listen.

NTB