Trygve Slagsvold Vedum på studietur til Danmark

Vil ha «danske tilstander»

Glem alt snakket om svenske tilstander. Det er danske tilstander som gjelder for Senterpartiets høytflygende partileder Trygve Slagsvold Vedum.

KONGENS BY: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen bør se til Danmark, der han aner en ny kurs i distriktspolitikken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
KONGENS BY: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen bør se til Danmark, der han aner en ny kurs i distriktspolitikken. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/DagbladetVis mer

- Regjeringen her hjemme har kopiert sentraliseringslinja i Danmark. Kommuner ble slått sammen og skattevesen, politi, domstoler, høyskoler og universitet ble sentralisert, sier Vedum som i går var på besøk i København.

Men den nye danske regjeringen under sosialdemokraten Mette Frederiksens ledelse gir Sp-lederen håp om en ny kurs - som han mener norske politikere bør merke seg:

- Den nye regjeringen vist vilje til å snu. Det er slike danske tilstander vi bør få her i Norge også, sier Vedum til Dagbladet.

- En katastrofe

Sp-lederen viser til Mette Frederiksens biografi «Et politisk portræt», der forfatteren, den politiske kommentatoren Thomas Larsen, slår fast følgende:

- Den blinde tro på effektivisering og sentralisering, som etter Mette Fredriksens mening har vært ideologien bak kommunereformen fra 2007, har i hennes øyne vært en katastrofe for et sammenhengende Danmark.

Vedum legger ikke skjul på at han liker sitatet svært godt. Han har også sans for den disktriktspolitiske plattformen som Socialdemokratiet har kalt «Nærheten tilbake».

- Vi snakker om tjenester nær folk. Danskene snakker om å ta nærheten tilbake. Det går ut på ett. Vi må bort fra sentralisering, byråkratisering, stordrift og lavere tillit. Mange norske politikere bør se til Danmark nå, sier han.

Stor reform

Den danske kommunereformen reduserte antallet kommuner fra 271 til 98. En av reformens argeste kritikere er Kaare Dybvad, sosialdemokrat og nyslått boligminister.

INSPIRASJON: Vedum traff boligminister Kaare Dybvad i København. Sp-lederen mener den nyslåtte danske ministeren er en stor inspirasjonskilde. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
INSPIRASJON: Vedum traff boligminister Kaare Dybvad i København. Sp-lederen mener den nyslåtte danske ministeren er en stor inspirasjonskilde. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Trygve Slagsvold Vedum har truffet ham flere ganger. Dybvad har sågar besøkt fylkesårsmøtet i Hedmark Senterparti. I København i går møttes de to på nytt.

- Han bør inspirere flere i det norske politiske miljøet. Det er mange som bør lytte til ham, sier Vedum.

Dybvad har blant annet skrevet boka Utkantsmyten, der sentraliseringspolitikken i Danmark underlegges sterk kritikk. Han har også engasjert seg i den norske debatten, blant annet gjennom en kronikk i Aftenposten fra tre år tilbake:

- I Danmark har kommunesammenslåinger ført til at det offentlige flyttes inn til de store byene – og at befolkningen flytter etter, konkluderte Dybvad, som mener Norge bør lære av Danmark:

- I kjølvannet av kommunesentraliseringen ble skattevesen, politi, domstol, høyskoler, universitet, miljøtilsyn, jordskifterett og en lang rekke andre offentlige myndigheter samlet i større byer. Det var altså en «dobbel sentralisering», hevder han.

- Må snu

Signalene fra Mette Frederiksens nye regjering om å reversere noen av reformene fra de siste årene, inspirerte Senterpartiet til å bestille en rapport om saken fra Stortingets utredningsseksjon.

Rapporten viser at de danske sosialdemokratene lover nye nærsykehus, nye nærpoliti-enheter, nye lokale utdanningsinstitusjoner, oppgaveflytting til kommunene og utflytting av statlige arbeidsplasser til disktriktene.

- Dette sier meg at vi trenger danske tilstander i norsk politikk, sier Vedum.

Han gjentar at han i tiden fram mot stortingsvalget i 2021 vil kreve politireformen omgjort og oppheve sammenslåingene av Finnmark og Troms og den nye storregionen Viken.

- I tillegg må vi sørge for å flytte flere statlige arbeidsplasser ut av Oslo, endre avgiftspolitikken slik at det blir billigere å fly innenlands i Nord-Norge og på Vestlandet og forbedre responstiden i ambulansetjenesten i alle deler av landet, sier han.