Vil ha datteren dømt

Besteforeldrene til Christoffer (8) mener den «forandrede» datteren kan reddes.

- FORFERDELIG Å SE HENNE: Christoffers bestemor, Ragnhild Gjerstad, mener hele saken er en skandale fra ende til annen. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
- FORFERDELIG Å SE HENNE: Christoffers bestemor, Ragnhild Gjerstad, mener hele saken er en skandale fra ende til annen. Foto: Erling Hægeland / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): Det var følelsesbetont da saken mot Christoffer Gjerstad Kihles mor gikk inn i sin tredje dag i Tønsberg tingrett i går. Moren står tiltalt for ikke å gripe inn da stefaren mishandlet den åtte år gamle gutten til døde.

Fra før er stefaren dømt til åtte års fengsel. Han og moren har to barn sammen, men disse ble for få uker siden overlatt til barnevernet på grunn av omsorgssvikt.

Tidligere i dag vitnet læreren, som fortalte om en gutt som endret atferd det siste halvåret han levde. 

Iskald front I går vitnet både faren og broren til den tiltalte moren, som unngikk å se på familien da de forklarte seg. Faren, Gunnar Geir Gjerstad, sa til Dagbladet etter vitneforklaringen at han ikke ante om mishandlingen, og at han har har dårlig samvittighet for ikke å ha reagert.

- Jeg håper hun får en dom, så får hun kommer på bedre tanker, hun har forandret seg helt.

Gjerstad har ikke snakket med datteren på sju år.

TYDELIG PREGET:  Tiltaltes bror, Geir Andre Gjerstad, var svært preget i retten i går. Han mener at søsteren forandret seg etter at stefaren kom inn i bildet. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
TYDELIG PREGET: Tiltaltes bror, Geir Andre Gjerstad, var svært preget i retten i går. Han mener at søsteren forandret seg etter at stefaren kom inn i bildet. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Det er klart det føles rart å vitne mot egen datter. Men på den andre siden er det godt for sakens skyld, sier han videre.

Obduksjonen av åtteåringen viste et 17 centimeter langt brudd i hodet, hjerneoppsvulming og ferske knusningsskader. Han døde hjemme 2. februar 2005, med papir i både nese og munn.

- Lydloggen verst Det var moren som ringte nødnummeret og meldte om at sønnen var livløs. Tirsdag ble lydloggen fra nødsamtalen for første gang lagt fram for retten, og det kom fram at helsepersonalet trodde gutten hadde begått selvmord.

Morens bror kom til huset etter at ambulanse og politi hadde kommet til stedet og drev med gjenopplivning. 

 - Jeg husker at moren satt i sofaen som en «voksfigur», det var som om hun ikke var til stede, forklarte Geir Andre Gjerstad, som tidligere har sagt at han må leve med at han ikke fanget opp signalene den mishandlede gutten sendte. 

Christoffers bestemor, Ragnhild Gjerstad, har kjempet for at datteren skal bli tiltalt.

HÅPER PÅ DOM:  Christoffers bestefar, Gunnar Geir Gjerstad, vitnet mot sin eget datter, som han ikke har snakket med på sju år. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
HÅPER PÅ DOM: Christoffers bestefar, Gunnar Geir Gjerstad, vitnet mot sin eget datter, som han ikke har snakket med på sju år. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Dette er en skandale fra ende til annen. Christoffer ble sviktet av alle. Det verste er lydloggen. Men jeg har kjempet en kamp, og kommer til å fortsette med det.

- Forandret personlighet Gjerstad mener det er «forferdelig å se hvordan datteren har forandret seg». Hun og den tiltalte datterens far forklarte at de hadde et veldig godt forhold til henne, og at hun var «positiv, snill og ble bekymret for den minste ting når det gjaldt Christoffer».

- Hun sitter i retten som om det var hvilken som helst annen sak.

Moren forklarte tidligere i uka at hun spurte sønnen om blåmerkene, men at han svarte at han ikke visste hvor de kom fra. Gjerstad trekker fram stefaren, som nektet å vitne i retten onsdag.

- Han var ikke villig til å støtte henne, mens hun støttet han. Jeg hadde håpet at hun kunne si noe.

Fikk ikke ha leker Ifølge Gjerstad feiret hele familien juleaften 2004 på foreldregården. Tiltalte og den dømte stefaren ville hjem tidlig, og broren forklarte at Christoffer ikke ville ta med seg lekene sine hjem. 

- Akkurat da stusset jeg, men jeg skjønte hvorfor i ettertid, sa han og fortsatte: 

ALVORLIG SAK:  Politiadvokat Kjetil Egelie på vei til Tønsberg tingrett. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
ALVORLIG SAK: Politiadvokat Kjetil Egelie på vei til Tønsberg tingrett. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

- Christoffer sa seinere til mamma at alle lekene hans ble kastet i peisen.