Vil ha debatt om kvinnesynet i innvandrermiljøet

Khan vil ha mennene på banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stortingsrepresentant Saera Khan (Ap) vil ha debatt om kvinnesynet i enkelte innvandrermiljøer, som følge av de brutale overfallene på kvinner i Oslo den siste tiden.

- Når over 65% av de som står bak overfallene i Oslo har innvandrerbakgrunn, så må vi tørre å ta debatten om kvinnesynet som råder i enkelte innvandringsmiljøer, sier Khan til Dagbladet.no.

Nå ønsker hun innvandrermenn på banen.

- Menn med innvandrerbakgrunn må komme på banen. Jeg er overrasket over at de ikke allerede er det. Hvor er de? Kvinner skal ikke ha ansvar for sin sikkerhet alene, nå må gutta komme på banen og hjelpe oss, sier Khan, som i dag holder 8. mars appell om temaet i Molde.

Ubehageligheter

Khan har selv fått oppleve ubehageligheter på kroppen, og blir provosert over hvordan enkelte menn turer frem.

- Jeg bor alene på Grünerløkka, og på grunn av lange arbeidsdager går jeg tidlig hjemmefra og sent hjem. Selv om det hadde tatt kortere tid å gå hjem, så tar jeg trikken. Jeg har opplevd å bli forfulgt på gaten blant annet. Jeg er ikke direkte redd, men som offentlig person har jeg fått mange slibrige sms og brev, særlig i etterkant av tv-opptredener. Det er både krenkende og fornærmende som kvinne.

Stakkarsliggjør gjerningsmannen

KVINNESYN Arbeiderpartipolitiker Saera Khan vil ha en debatt om innvandrermenns kvinnesyn. Foto: BJØRN LANGSEM
KVINNESYN Arbeiderpartipolitiker Saera Khan vil ha en debatt om innvandrermenns kvinnesyn. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Hun provoseres over at voldtektsmenn med innvandrerbakgrunn stakkarsliggjøres.

- Når svarte menn voldtar, forklarer vi det med kultur og med psykiatri. Det må vi slutte med. En voldtektsmann er en drittsekk uansett. Og det har med farge å gjøre, når det har med kvinnesynet til enkelt e å gjøre.

Khan sier dette i stor grad gjelder de nyankomne, men at det er 2. generasjons innvandrere som må betale for ugjerningene. Derfor ønsker hun at mennene skal ta opp kampen.

Farlig kvinnesyn

Hun vil ikke bare ha debatt om kvinnesynet sett i forhold til de brutale voldtektene og voldtektsforsøkene, men også fordi hun mener dette kvinnesynet er farlig på andre områder.

- I flere innvandrermiljøer ønsker man allerede under graviditeten at det skal bli en gutt og ikke ei jente. På skolen kaller guttene de kvinnelige lærere og jenteelever for horer og ludder. Tvangsekteskap er per definisjon voldtekt. Dersom slike ting blir godtatt, så forsvinner respekten for kvinner, mener Arbeiderpartipolitikeren.

Khan vil ha både strengere straffer for voldtekt og overfall, raskere reaksjoner og større rettssikkerhet for kvinner.

- Men uten at vi tør å ta inn over oss at dette dreier seg om innvandrere og kvinnesyn, så vil det koste oss dyrt som samfunn, sier Khan, og sammenligner med utviklingen i Sverige de siste årene, der det har vært flere stygge tilfeller av gjengvoldtekter, med innvandrerungdom som gjerningsmenn.