Vil ha debatt om våpen

For første gang går Bondeviks verdikommisjon inn i den aktuelle samfunnsdebatten. Etter gjentatte skytedramaer med tragiske følger, går styringsgruppas leder Hanne Sophie Greve ut og oppfordrer Stortinget til å ta en grundig verdidebatt før forslaget om ny våpenlov skal vedtas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Greves oppfordring kommer i seineste laget. Stortingets justiskomité har så godt som ferdigbehandlet forslaget. Avsigelsen skjer allerede torsdag i denne uka.

Men selv om tidsfristen er knapp, bør Stortinget benytte anledningen til å ta en bred verdidebatt om noe så gjennomgripende viktig som våpen, mener Greve.

Som norsk representant i FNs krigsforbryterkommisjon og ansvarlig for kommisjonens rapport om serbernes grusomheter i Nordvest-Bosnia, vet hun mer om konsekvensene av våpenbruk og krig enn de fleste. Derfor snakker hun også med stor inderlighet om hvor viktig det er å belyse alle sider av våpen og våpenbruk.

- Det er veldig mye våpen også her i Norge. Faktisk er vi blant de land i verden med størst våpentetthet, sier Hanne Sophie Greve.
- Er det slik vi vil ha det? Skal alle ha rett til å ha våpen? Hvilke konsekvenser kan det få at så mange disponerer skytevåpen? Det er slike spørsmål politikerne må stille seg. Vi har jo sett noen eksempler på hva våpen kan brukes til de siste dagene, sier Greve forsiktig.

Ikke instruere

I går formiddag møtte Hanne Sophie Greve sine samarbeidspartnere i verdikommisjonens råd og styringsgruppe for første gang siden utnevnelsen. Allerede fra første øyeblikk ønsker hun å markere at kommisjonen ikke skal leve et tilbaketrukket liv, fjernt fra aktuelle begivenheter.

Men selv om Greve har sterke meninger om våpenbruk, presiserer hun at verdikommisjonen ikke har som oppgave å råde Stortinget til å vedta en langt mer restriktiv våpenlov.
Det hun vil, er å gjøre Stortingets politikere oppmerksomme på at de faktisk representerer det norske folks interesser. Når det går opp for politikerne at de ikke bare er valgt for å passe på at statsbudsjettet blir saldert på forskriftsmessig måte, vil verdidebatten tvinge seg fram også der, mener hun.

- Dette er en del av verdikommisjonens oppgave: å bringe fram for offentligheten viktige verdispørsmål. Vi skal ikke ha noe svar, men vi kan bidra til at verdispørsmålene blir en viktig del av samfunnsdebatten, sier Greve til Dagbladet.

Farlig for Bondevik

Hun ser ikke bort fra at verdikommisjonens virksomhet til sjuende og sist også kan bli en trussel for landets politiske elite, inklusive kommisjonens far, statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Når verdidebatten har preget det norske samfunnet en stund, vil velgerne kreve av sine politikere at de fatter vedtak på et bredere grunnlag. Folket kommer til å kreve at politikerne ikke hopper over grunnleggende verdispørsmål, sier hun.

- Ikke noe supperåd

På samme måte som hun nå anbefaler stortingspolitikerne å tenke seg grundig om før de vedtar ny våpenlov, kan verdikommisjonen gå inn i en rekke aktuelle saker og kreve større intellektuell tyngde og refleksjon.

- Dette er store ord, Greve. Ser du et fnugg av mulighet for at verdikommisjonen vil spille en så viktig rolle i norsk samfunnsdebatt?
- Ja, det gjør jeg i aller høyeste grad. Jeg har ingen tro på at verdikommisjonen ender som et supperåd, sier Hanne Sophie Greve.

  • Se også kommentar side 2
<B>VÅPEN-VERDIER:</B> Hanne Sophie Greve (t.h), leder i verdikommisjonens styringsgruppe, oppfordrer stortingsrepresentantene til å ta en skikkelig verdidebatt om våpen. Her sammen med Flettfrid Andresen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer