SAMLER SINE ALLIERTE  Obama forsøker å samle sine allierte for å legge press på Russland Foto: EPA / NTB SCANPIX
SAMLER SINE ALLIERTE Obama forsøker å samle sine allierte for å legge press på Russland Foto: EPA / NTB SCANPIXVis mer

Vil ha demokratisk galgeløkke rundt Russland

USA samler sine allierte. Russlands ambassadør i Norge har vært på møte i UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Obama opplever press om å vise handlekraft. Blant annet sier den republikanske senatoren Lindsey Graham at det må lages en demokratisk galgeløkke rundt Russland, mens senator Marco Rubio mener det kan være på tide å vurdere planene om rakettskjold igjen.

Tysklands kansler Angela Merkel skal søndag ha fortalt Obama, etter en telefonsamtale med Russland-president Vladimir Putin, at hun ikke var sikker på at Putin var ved sine fulle fem, i følge New York Times.

- Jeg vet ikke om han er i kontakt med virkeligheten. Det virker som han er i en annen verden, sa Merkel.

USAs strategi for å få slutt på den russiske okkupasjonen går ut på å samle sine allierte for å legge diplomatisk og økonomisk press på Russland.

Strammer grepet Situasjonen i Ukraina er eksplosiv, og mens russiske styrker har kontroll over Krim-halvøya sier den midlertidige regjeringen i Kiev at de ser på den russiske okkupasjonen som en krigserklæring. Samtidig legger Moskva press på den midlertidige regjeringen i Kiev.

Russlands statlige gasselskap Gazprom advarer Ukraina om at de kan komme til å øke prisen for gass etter første kvartal. Reuters siterer Andrei Kruglov, Gazproms finansdirektør, som sier:

- Betalingssituasjonen er bekymringsfull. Ukraina betaler, men ikke så mye som vi ønsker at de skal ...

Ukraina har uttrykt håp om en stabil gasspris og frykter at den kan bli brukt som et politisk våpen av Moskva.

Samtidig som at Ukraina er på konkursens rand og trenger 35 milliarder dollar i økonomisk assistanse over de neste to årene lover Russland 6 milliarder dollar i støtte til Krim-området, melder CNN.

Vil kontrollere oponionen Russland skal ha blokkert 13 internettsider som skal ha tilknytning til den ukrainske opprørsbevegelsen, og Russlands største sosiale nettverk VKontakte skal også være sperret. Russland mener disse nettstedene skal være brukt til ukrainsk nasjonalistisk propaganda, i følge nyhetsbyrået AP.

Også Norge viser bekymring for situasjonen på Krim-halvøya og i dag ble den russiske ambassadøren kalt inn til utenriksdepartementet i forbindelse med Russlands okkupasjon i Ukraina. Møtet med den russiske ambassadøren Vjatsjeslav Pavlovskij ble avviklet mandag formiddag, melder NTB.